Nyolc sebész hagyja el a Szent Margit Kórházat

Vizsgálatot rendelt el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Szent Margit Kórházban történtek miatt, miután Imreh Domonkos főorvos elbocsátását követően további hét sebész orvos távozott az intézményből. A kórház vezetője szakmai és magatartásbeli tényezőkkel is indokolta a nyugdíjkorhatárt elérő sebész felmentését, volt kollégája, Csókay András azonban úgy véli, megindult az 50-es évek mintájára a kormánypárti és jó szakemberek kinyírása.

Franka Tibor
2019. 12. 18. 5:50
null
A betegek láthatják kárát a tisztogatásnak Fotó: MTI/Mohai Balázs

Vizsgálatot rendelt el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Szent Margit Kórházban történtek miatt, miután Imreh Domonkos főorvos elbocsátását követően további hét sebész orvos távozott az intézményből. A kórház vezetője szakmai és magatartásbeli tényezőkkel is indokolta a nyugdíjkorhatárt elérő sebész felmentését, volt kollégája, Csókay András azonban úgy véli, megindult az 50-es évek mintájára a kormánypárti és jó szakemberek kinyírása.

Petíciót tettek közzé a világhálón Álljunk ki a Szent Margit Kórház sebészeiért! címmel az egészségügyi intézményből egyszerre távozó nyolc szakember érdekében a kórház jelenlegi és volt betegei. – Évtizedeken át életeket mentett ez a csapat, előítéletek nélkül emberségből, mert erre tették fel az életüket. Most mégis el kell menniük. Bízunk benne, hogy meghallják az illetékes fülek és megértik, hogy szükségünk van rájuk – fogalmaztak.

A kórház főigazgatója, Badacsonyi Szabolcs november 29-i döntésének következményeként – miután Imreh Domonkos osztályvezetőt felmentette a további munkavégzés alól – az intézmény sebészeti és annak ügyeleti rendje gyakorlatilag összeomlott. Az akut ügyeletet lemondták, számos műtétet pedig elhalasztottak, ezzel egyidejűleg komoly veszély fenyegeti Óbuda-Békásmegyer, illetve az agglomeráció mintegy 180 ezer fős lakosságának sürgősségi ellátását.

A főigazgató november 28-án közölte a főorvossal, hogy a kórházban ledolgozott 38 esztendőt követően másnap reggel már nincs rá szükség, a parkolót sem használhatja, sőt dolgoznia sem kell a felmentés több hónapos ideje alatt. Az indok egyszerű: elérte a nyugdíjkorhatárt 64 évesen, noha a továbbfoglalkoztatását engedélyező kormányhatározat jóval előbb, a nyár derekán megszületett. Túl azon, hogy a magyar egészségügy orvos­hiánnyal küzd, a kormányengedély indokolt, hiszen Imreh doktor javasolta azt az ér­varrási technikát, amely nemzetközi tudományos elismerést vívott ki a társ­szakma idegsebészetben, és amelyet a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásához való felkészülésben is felhasznált Csókay András idegsebész és csapata a világszenzációnak számító műtétek során. Imreh Domonkos megbecsülését, szakmai és emberi elismerését bizonyítja, hogy a menesztését követően az osztály tízfős közalkalmazotti orvoscsapata közül heten azonnal beadták a felmondásukat.

– Rendkívüli képességű innovatív sebész – mondja róla Csókay, aki dolgozott is a főorvossal –, és szerinte kitűnő vezető, hiszen amikor 2009-ben a balliberális kormány felszámolta a jól működő Szent Margit Kórházat, ő tartotta életben a sebészetet, és 2013-tól újraépítette. Személye és osztálya az elmúlt években sem titkolta jobboldali keresztény irányultságát. – Megindult az ­50-es évek mintájára a kormánypárti és jó szakemberek kinyírása – fogalmazott Csókay András. Kifejtette: sok intézményből a balliberális kórházvezetők igyekeznek eltávolítani azokat, akik keresztény és nemzeti gondolkodású orvosok, miközben fennhangon szidják a magyar egészségügyet, amelyet már régóta ők tesznek tönkre.

A betegek láthatják kárát a tisztogatásnak
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Badacsonyi Szabolcs, az SZDSZ egyik volt prominens vezetője már 2007-ben az MSZP–SZDSZ-kormány által bezárt Margit-kórházat, mint telephelyet egyik vezetőként irányította, és amikor még létezett a Szabad Demokraták Szövetsége, elindult a pártelnöki tisztségért, noha nem ő nyert.

A főorvos eltávolításának körülményeiről megkérdeztük a főigazgatót, aki a következő választ adta: „Dr. Imreh Domonkos az öregségi nyugdíjkorhatár elérésére tekintettel, a hatályos jogszabályok figyelembevételével került felmentésre, melyről már 2018 szeptemberében, vagyis jóval a döntést megelőzően tájékoztatást kapott. Az indokok között szakmai, munkáltatói és magatartásbeli tényezők egyaránt szerepet játszottak, melyről a munkáltató írásban tájékoztatta az érintett kollégát. A Szent Margit Kórház tevékenységét politikamentesen, kizárólag a magas színvonalú betegellátás biztosítása érdekében végzi, ennek megfelelően a vezetői munkáltatói döntések meghozatalában sem játszhatnak szerepet politikai szempontok. Természetesen a kórházvezetés gondoskodik arról, hogy a távozó kollégák helyére kiváló szakemberek kerüljenek felvételre.”

Lapunk érdeklődésére Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy tudomására jutottak a Szent Margit Kórházban történt események. Kérdésünkre, indul-e vizsgálat, azt válaszolta: „az Országos Onkológiai Intézet felelős vezetőjeként huszonhat esztendőn át egyszer sem tűrtem el, hogy visszaéljenek a betegek szenvedéseivel, hogy hecceljék őket, alaptalan félelmeket gerjesszenek és felkorbácsolják a szenvedélyeket. Minden munkatársamnak, mielőtt felvettem, azt mondtam, két feltétel létezik: a szakmai és az emberi kiválóság, világnézettől függetlenül. Másnak a kórházban nincs helye. Nem lehet átpolitizálni, mert a betegség nem válogat a balliberális vagy a nemzeti érzelmű páciensek között. Miniszterként sem gondolom másként. Minden vizsgálatot igénylő ügyben, így a Margit-kórházban történtek esetében is a vizsgálatot elrendelem.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.