Nyolcmilliót ítéltek meg Galambos Lajosnak

A Gyurcsány-kormány belső elhárításának egykori vezetője a kémper néven elhíresült büntetőügy fővádlottja volt.

2020. 03. 11. 8:24
null
A volt NBH-vezért Strasbourg is pénzhez juttatta Fotó: Havran Zoltán

A Gyurcsány-kormány belső elhárításának egykori vezetője a kémper néven elhíresült büntetőügy fővádlottja volt.

A magyar állam ellen kártalanítás ­miatt indított polgári perben a Fővárosi Törvényszék 2019. október 11-i elsőfokú ítéletével kötelezte az alperest, hogy fizessen meg nyolcmillió forintot Galambos Lajos nyugalmazott vezérőrnagynak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójának. A Pesti Srácok információja szerint a Fővárosi Ítélőtábla március 5-én másodfokon jóváhagyta az ítéletet. A Magyar Nemzet úgy tudja, 15 napon belül kell a nyolcmillió forintot átutalni Galambos számlájára.

A volt NBH-vezért Strasbourg is pénzhez juttatta

A Gyurcsány-kormány belső elhárításának egykori vezetője a szocialista-liberális kormányok titkos­szolgálatait megrengető, kémper néven elhíresült büntetőügy fővádlottja volt. Még 2011-ben kilenc hónapot töltött előzetes letartóztatásban, majd egy évet házi őrizetben. Az alapos gyanú, majd a vád lényege szerint Galambos az NBH főigazgatójaként egy orosz kötődésű civil cég vezetőjének a közreműködésével bolgárnak mondott titkosszolgálati szakértőket hívott és engedett be az NBH épületébe, ahol az egyébként orosz titkosszolgák tucatnyi vezető elhárítótisztet vetettek hazugságvizsgálat alá. A vádlottakat jogerősen felmentették, az indoklás szerint nem volt megállapítható a kémkedés.

Galambos korábban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán már kártérítési pert nyert a magyar állam ellen, miután megállapították, hogy a magyar hatóságok megsértették szabadsághoz fűződő jogait; és 6500 euró (körülbelül kétmillió forint) kártérítést kapott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.