Öngólt lőttek a szocialisták a feketepénzekkel

A párt belső pénzügyi nyilvántartása és belső ellenőrzési rendszere már évekkel ezelőtt sem működött megfelelően, az Állami Számvevőszék pedig közölte, ők nem nyomozóhatóság.

2020. 01. 14. 12:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az obskúrus, átláthatatlan, titokban tartott pénzügyi megállapodások illetve feketepénzek, valamint egyéb esetlegesen bűncselekménygyanús pénzügyek kivizsgálása nem tartozik az ÁSZ ellenőrzési hatáskörébe. Az ÁSZ ugyanis nem nyomozóhatóság, nem rendelkezik nyomozati eszközökkel, mint adott esetben egy hatóság – így reagált az Állami Számvevőszék a szocialista Szakács László azon kijelentésére, miszerint az MSZP ellenőrző pénzügyi bizottsága és az Állami Számvevőszék is vissza tudja igazolni, hogy nincsenek feketepénzek az MSZP-ben.

Ismert, az MSZP-ből frissen távozott Szanyi Tibor egy múlt heti interjúban beszélt arról, hogy az MSZP-elnökség egyes tagjai és a pártelnök között létezik egy titkos pénzügyi megállapodás, melynek alapján egyes szocialista vezetők a tiszteletdíjuk mellett egy titkos kasszából is kapnak különpénzeket. A baloldali pártnál egyébként évek óta újra és újra felröppen a hír, miszerint titkos kifizetőhelyeket tartanak fent.

Szakács László tegnapi érvelése az MSZP ellenőrző pénzügyi bizottságára hivatkozva egyébként azért is különös, mert az ÁSZ legutóbb a 2015-2016. évekre vonatkozóan ellenőrizte az MSZP-t, és a nyilvánosan is elérhető jelentésében megállapította, hogy az MSZP a könyvvezetési, nyilvántartási rendszerét és ellenőrzési rendszerét nem az előírásoknak megfelelően működtette. A Magyar Szocialista Párt a 2015. és a 2016. évi pénzügyi kimutatásait nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el, ezzel nem biztosította gazdálkodásának áttekinthetőségét. Mindez azt igazolja, hogy az MSZP belső pénzügyi nyilvántartása és belső ellenőrzési rendszere már évekkel ezelőtt sem működött megfelelően.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.