Orbán Viktor: A déli határon a németeket is védjük

A magyar-német együttműködést hangsúlyozta Orbán Viktor és Angela Merkel a mai nemzetközi sajtótájékoztatón Sopronban, ahol szót ejtettek a kiváló gazdasági kapcsolatokról, az innovációst és kutatást érintő közös projektekről, valamint a magyar haderő fejlesztéséről is. A migráció kérdésében is a közös pontokat emelte ki a két kormányfő, egyetértés van többek között a határvédelem fontosságában, illetve abban, hogy a bevándorlás okait kell kezelni, lehetőség szerint a kibocsájtó országokban.

2019. 08. 19. 15:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ünnepelni jöttünk, de dolgoztunk is – kezdte nemzetközi sajtótájékoztatóját Orbán Viktor miniszterelnök, aki délelőtt Angela Merkel német kancellárral közösen szólalt fel a soproni belvárosi evangélikus templomban tartott ökumenikus istentiszteleten.

A kormányfő kiemelte, hogy főként gazdasági kérdések adták a megbeszélések súlypontját. Orbán Viktor kifejtette, hogy a Németország és Magyarország közötti kereskedelem meghaladta az 54 milliárd eurót. – Ez az összeg minden évben rekordot dönt – mondta a miniszterelnök.

Az innovációs és kutatási projektek menetrendjét a két ország szakminiszterei határozzák meg, és a sikereket látva ez a jövőben is így lesz.

A német kancellár szavai szerint nem tudják eléggé méltatni ezt az eseményt és ismét megköszönte a magyaroknak az ország szerepvállalását az 1989-es eseményeknél.

Mindkét kormányfő kiemelte a hadiipari együttműködést. – Magyarország most építi fel a korszerű és ütőképes haderejét és ebben fontos szerepet játszik a német hadiipar – hangsúlyozta Orbán Viktor. Emellett mindkét vezető elmondta, hogy az EU nyugat-balkáni bővítése prioritást élvez.

– A kétoldalú kapcsolatok jók, a migrációval kapcsolatban nem vagyunk mindenben egy véleményen, de abban egyetértünk, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Angela Merkel. A kancellártól azt szerettük volna megtudni, hogy a migrációs válság miatt mélypontra került német-magyar kapcsolatok helyreálltak-e. A német kormányfő szerint a kapcsolatok jók, amit az is mutat, hogy a felek tudnak egymással egyenesen beszélni.

Orbán Viktor szerint a kapcsolatok javulásához a magyar határvédelem eredményessége is hozzájárult, mivel szavai szerint a németek tudják, hogy a magyarok őket is védik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.