Óvatos építkezéssel kecsegtet Berlin

A Magyar Nemzet által megkérdezett elemzők szerint Magyarországnak kedvező ajánlatot tett Angela Merkel német kancellár az uniós források biztosításával kapcsolatban, s így egy esetleges recesszió alatt is megőrizhető lehet a gazdasági növekedés. Akár a migrációval kapcsolatban is kialakítható kompromisszumos megoldás.

2019. 08. 21. 6:24
null
Kiszelly Zoltán Fotó: Katona Vanda

A Magyar Nemzet által megkérdezett elemzők szerint Magyarországnak kedvező ajánlatot tett Angela Merkel német kancellár az uniós források biztosításával kapcsolatban, s így egy esetleges recesszió alatt is megőrizhető lehet a gazdasági növekedés. Akár a migrációval kapcsolatban is kialakítható kompromisszumos megoldás.

– Bár a német–magyar kapcsolatok az elmúlt években terheltebbek voltak a 2015-ös migránsválság eltérő kezelése miatt, az idő bebizonyította, hogy nekünk, magyaroknak van igazunk, s mostanra ez a feszültség enyhülni látszik – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője Orbán Viktor és Angela Merkel hétfői találkozója kapcsán.

Párkányi Eszter

Hozzátette: a német kancellár pozíciója az utóbbi időben valamelyest meggyengült a belpolitikai és az európai színtéren is, különösen a francia–német tengely akadozása miatt, s Merkel azt is láthatta, hogy milyen erősen és egységesen léptek fel a V4-országok az uniós tisztségek kiosztásakor, ez pedig közrejátszhatott abban, hogy ismét közeledik.

– Ennek megfelelően elsősorban gazdasági kapcsolatokról egyeztettek, tekintve, hogy Németország hazánk első számú kereskedelmi partnere és fontos befektető, s a kancellár külön említette, milyen jól használja fel Magyarország az EU-s pénzeket. Ezenkívül az Európai Unió bővítésének kérdésében is hasonlóan gondolkodik a két ország, hiszen egyetértettek abban, hogy mielőbb lehetővé kell tenni a nyugat-balkáni országok csatlakozását – fejtette ki Párkányi Eszter.

Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója lapunknak úgy értékelte a találkozót: a harminc évvel ezelőtti eseményekről történő megemlékezés ténye mellett fontos, hogy Berlin is csatlakozott ahhoz az óvatos újrakezdés reményével kecsegtető politikához, ami Magyarország és Brüsszel viszonyában már tapasztalható volt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott új elnökének több kijelentése kapcsán is.

Kiszelly Zoltán

– Fontos, hogy Merkel abban is partner, hogy a Fidesz bent maradjon az Európai Néppártban, és ennek megfelelően pozitív üzenetekkel jött Sopronba – húzta alá az elemző. Hozzátette: hazánk számára kedvező ajánlatot tett a kancellár azzal kapcsolatban, hogy nem csökkentik jelentős mértékben a Magyarországnak folyósított uniós fejlesztési forrásokat, hiszen így egy recesszió közepette is 2-3 százalékon maradhat a magyar gazdasági növekedés.

– Bár Németország továbbra sem tesz le arról, hogy kötelező migrációs kvótát vezessenek be, ám a kompromisszumos megoldások lehetőségét hordozza egyrészt az, hogy asztalon van az önkéntességi alapú részvétel a tengerből kimenekített bevándorlók befogadásában, valamint hogy fedi egymást a magyar és a német politika a menekültek saját hazájukban történő megsegítésével és helyben tartásával kapcsolatban – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.