Pikó András hasznos eszköznek tartja a tűcsereprogramot

Pikó András, a VIII. kerület baloldali polgármestere támogatja a tűcsereprogramot, amelyet csak azért nem vezet be újból, mert fél a politikai következményeitől, a Ferenc József blog szerint. A korábbi városvezetés már lezárta Józsefváros azon sötét korszakát, amikor a játszótereken, közparkokban és telefonfülkékben naponta százával szedték össze a droghasználók által eldobált tűket.

Magyar Nemzet
Forrás: Ferenc József Blog, Magyar Nemzet2021. 02. 21. 14:22
null
Önfeledten mosolyog Józsefváros polgármestere egy rendezvényen Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere visszahozná a korábban már elbukott tűcsereprogramot a kerületbe, ha nem félne annak politikai következményektől.

Pikó azt is elismerte, hogy a helyiek határozottan elutasítják a tűcsereprogramot, amelyet tabutémának nevezett – írta a Ferenc József blog. Az ott található beszámoló szerint a Drogriporter nevű blogoldalon – amelyet Sárosi Péter, a Soros György által is támogatott Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tanácsadója működtet, és aki korábban drogosoknak akart belövőszobát létesíteni Józsefvárosban – egy beszélgetés jelent meg Pikó Andrással és Könczöl Dávid momentumos önkormányzati képviselővel, amelyben a polgármester az ártalomcsökkentés egyik hasznos eszközének nevezte a tűcsereprogramot. A kérdésre, hogy visszahozza-e, sajnálkozva fejtette ki, hogy „ez a hajó egyelőre elment, de szeretnék áttörni ennek az irracionális, ellehetetlenült párbeszédnek a falát, és elmondani az embereknek, hogy értelmes végiggondolni minden lehetőséget, így a tűcsereprogramot is”.

A beszélgetés során Pikó bírálta a főváros balliberális vezetését is, amely nem tesz semmit a drogkérdés megoldásáért.

Mint kiderült, ez ügyben is csak azért aggódott, mert szerinte a következő választásoknál ez vissza fog ütni, azaz félti a politikai pozíciókat. Sárosi is hasonlóan vélekedett, azt is hangoztatva, hogy szerinte szükség lenne a civilek bevonására. Emlékezetes, Sárosi még 2014-ben a tűcsere kiűzetése miatt HIV-robbanással riogatott, ami természetesen nem következett be.

A műsorban elhangzott továbbá, hogy készül az új józsefvárosi drogstratégia, valamint a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot is átszervezték, de konkrétumokat nem árultak el egyikről sem.

Érdemes felidézni, a Kék Pont bezárásával kitisztult a VIII. kerület, a droghasználók egy része azóta elkerüli Józsefvárost. Előre borítékolható, hogy egy esetleges tűcsereprogram újraindításával visszatérnének a korábbi állapotok, ugyanis a szerhasználók helyben szúrnák magukat, és a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a használt fecskendőket a köztereken szórnák el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.