Pongrátz András: Nem élhetünk más nemzet elvárásai szerint

Hisz a Mi Hazánk Mozgalom parlamentbe jutásában a párt alapítója, aki szerint a balliberálisokkal összebútorozott Jobbik csőcselékpárttá lett. Pongrátz András a Magyar Nemzetnek adott interjújában mesélt családja forradalmi múltjáról, a jelenlegi kormány eredményei­ről, az ellenzék elfogadhatatlan parlamenti stílusáról, illetve arról, miért nincs az Európai Unió­nak létjogosultsága.

2019. 11. 05. 5:55
null
A Mi Hazánk Mozgalom egyik alapítója azt mondja, a Fidesz hozta fel a mélyből az országot Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogy lesz egy erdélyi család gyermekéből forradalmár a főváros utcáin?

– Testvérem, Pongrátz Gergely szavait idézve: a magyarságtudatot és a magyar haza szeretetét a szüleink belénk nevelték, a román gyerekek pedig a harmincas évek végén sokszor belénk verték. Habár én csak ötéves voltam, mikor eljöttünk Erdélyből, ebben a miliő­ben nőttünk fel. Anyám például sok irredenta verset zenésített meg, és ez volt a mentalitás az egész családban. A forradalom kitörésekor Soroksáron éltünk. 23-án a Nemzeti Színház előtt a villamoson lógva utaztam, amikor kisebb tömeget láttam, és leszálltam, majd mind együtt mentünk leverni a Sztálin-szobrot. Elmondhatatlan, mennyit kínlódtunk azzal a dromedárral. Létrákkal, kötelekkel láttunk neki a ledöntésének, de nem boldogultunk vele. Én, aki gépipari technikumba jártam, mondtam, lángvágóval el kell vágni a lábát. A közeli iskolából hoztunk egyet, elvágtuk a lábát. Attól féltem, nehogy ráessen valakire a ledőlő szobor. Aztán az Andrássy úton hallottuk, hogy a Rádiónál az ÁVO-sok már lövöldöznek, és halottak is vannak. A múzeum környékén jöttek a katonák. Az egyik testvérem vitte be Nagy Imrét a parlamentbe, és ő vágta ki az első lukas zászlót, amit kilógatott az épület ablakán.

– Hogy került a Corvin közbe?

– Ödön testvérem, aki a legidősebb volt köztünk, vezette a csapatot a Corvin közben. Bálint bátyám hozta a kis ágyút, amivel több mint tíz tankot tettünk működésképtelenné. Ödön a lépcsőkre állította az ágyút, a szemközti épület emeletére felküldött egy fiút, hogy fehér zsebkendővel jelezze, ha közeledik egy tank. Gergely is ott harcolt. Igazság szerint nem akart főparancsnok lenni, de amikor egy Kovács Iván nevű figura felajánlotta, hogy főparancsnok lesz, Gergely inkább elvállalta, mert nem ismertük ezt a Kovácsot, nem bíztunk benne.

– Mi történt november 4-e után?

– Még előtte, amikor győzött a forradalom, mi boldogan ölelgettük egymást, hogy Magyarország szabad lett. Halvány fogalmunk sem volt arról, hogy mi történik a hátunk mögött. Az oroszok hívták Malétert, hogy tárgyaljon velük. Gergely mondta neki, hogy ne menjen, de Maléter megbízott az oroszokban. Aztán felakasztották. Emlé­keim szerint akkoriban egy idegen férfi jelent meg a Corvin közben, akit Gergely kivallatott, így derült ki, hogy bombázni akarták a teret, ennek felmérésére jött a férfi. Akkor Gergő azt mondta, semmi értelme, hogy a környéket bombázzák, és akkor kimentünk a Corvin közből. Az utána lévő napokban nem mehettünk haza, otthon kerestek minket. Én voltam a legfiatalabb, de azt mondtam, én ezeknek nem adom az életemet, megyek. Az utakat is elkerülve értünk Ausztriába, aztán másnap felszálltunk egy Angliába tartó vonatra. Kiderült, bányásznak vittek minket. Na, én nem akartam bányász lenni, így esztergályos lettem. Angliából aztán Bostonba utaztam, végül pedig Arizonában telepedtem le.

– Gergely testvére 2003-ban ott volt a Jobbik alapító gyűlésén, 15 évvel később ön a Mi Hazánk Mozgalomnak volt az alapítója. Mindenképpen szükség van nemzeti radikális pártra?

– Mindig szükség van ilyen mozgalomra. És az igazi szellem, amivel megindult a Jobbik, azt a Mi Hazánk viszi tovább. Az igazi, nemzeti radikális jobbikosok már mind a Mi Hazánknál vannak, olyannyira, hogy a Jobbik 2022-ben már nem is fog bejutni az Országgyűlésbe.

– A Fidesz 2022-ben is nyerni fog?

– Biztosan. Már csak azért is, mert nincs más.

– Az önkormányzati választás eredménye azt mutatja, a balliberális ellenzéki összeborulás hozhat sikert.

– És ki lesz ennek a katyvasznak a miniszterelnöke? Karácsony Gergely?

– Dobrev Klára?

– Isten ments! Annyira azért csak nem hülye az ország! A magyarok csak tudják, ki a Dobrev meg az apja, a családja!

A Mi Hazánk Mozgalom egyik alapítója azt mondja, a Fidesz hozta fel a mélyből az országot
Fotó: Mirkó István

– Toroczkai László azt mondja, az ellenzék egyértelmű vezére Gyurcsány Ferenc, aki összefogja a pártokat a Jobbiktól a DK-ig. És ez a „moslékkoalíció” 2022-re komoly veszélyt jelenthet.

– Akkor hamar felejt a magyar. Nem mindenben jó a Fidesz, de szenzációsan vezetik az országot és hozták fel a mélyből. Az, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, az mindenhol így van. És, mint mondtam, a Fidesznél jelenleg nincs jobb.

– Pongrátz Gergely hitt a Jobbikban. Ön miért nem?

– A Jobbik csúnyán megcsalta 1956 szellemét. Összeálltak azzal a balliberális eszméket hirdetőkkel, akik ellen mi 56-ban harcoltunk, és Gergely is erre az ellenállásra, az ellenük folytatott harcra kérte a jobbikosokat annak idején.

– A forradalom évfordulója előtt azt mondta, a testvére forog a sírjában a Jobbik árulása miatt. Stummer János, a párt alelnöke erre azt üzente önnek, forogjon csak a sírjában Pongrátz Gergely.

– Taknyos kölykök! Azt sem tudják, mit csinálnak! Ahogy beszélnek! Jakab Péter mit csinál a Parlamentben? Az ország házában! Függetlenül attól, hogy kommunista vagy nem, hogy jobbikos vagy nem, így nem lehet viselkedni. Összeálltak a baloldallal, tele vannak pénzzel és a parlamentben üvöltöznek. Csőcselékpárt lett a Jobbik.

– Nem tart attól, hogy öt, tíz, tizenöt év múlva majd önnek is úgy kell csalódni a Mi Hazánkban, mint ahogy csalódtak a radikálisok a Jobbikban?

– Nagyon remélem, hogy erre nem kerül sor. Láttam, milyen nehezen vált ki a Jobbikból Novák Előd és Toroczkai László. Meg akarták menteni a Jobbikot. 46 százalékot kapott Laci és Dúró Dóra a tisztújításon, nagyon közel voltak ahhoz, hogy megmentsék a pártot.

– Mégsem sikerült.

– Így legalább tiszta lappal indultak. Mondtam is ezt Elődnek, de ők sokáig vívódtak, hiszen a Jobbik a saját gyermekük volt, ők építették fel, ők csináltak a Jobbikból Jobbikot. És azok, akik most a parlamentben a Jobbik-frakció­ban ülnek, mocskos dolgokat csinálnak a balliberális ellenzékkel karöltve, ami számomra elképesztő.

– Hogy látja az EU helyzetét?

– Az unió nem tartható. Az angolok kilépnek, és több állam is erre a döntésre fog jutni, talán köztük hazánk is, mert megelégeli, amit Brüsszel csinál, hogy próbálják a liberális gondolkodásukat ráerőszakolni más népekre. Nem lehet elvárni nemzetektől, hogy más nemzet elvárásai szerint éljenek, és nem lehet ráerőszakolni emberekre a liberális baloldali mentalitást. És emiatt előbb-utóbb az EU szét fog esni. Mert egy nemzet nemzet kell hogy maradjon, az nem lehet, hogy Brüsszelből diktálják a szabályokat. Mi, akik Amerikába mentünk, amerikaiak lettünk. A bevándorlók nem akarnak ­európaiak lenni, és nem akarják elfogadni a kereszténységet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.