Érzékenyítés és érdekérvényesítés: íme a Pride programja

Bár a járványhelyzetre való tekintettel a felvonulás elmarad, a Budapest Pride fesztivál szervezői ígéretükhöz híven találtak alternatív módokat a politikai üzenetük közvetítésére. A 25. jubileumi fesztiválra 37 alternatív eseménnyel és ismert balliberális élharcosok közreműködésével készülnek: LMBTQ-filmmaraton, melegbüszkeség tetováltatás, Momentum, Veiszer Alinda, Amnesty International, és érzékenyítő programok minden mennyiségben. 

2020. 08. 11. 15:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a Szent István napi rendezvények a koronavírus-járvány miatt elmaradnak, addig a Budapest Pride fesztivált megrendezik augusztus 14–23 között, annyi különbséggel, hogy a felvonulás helyett, 37 kisebb programmal örvendeztetik meg az esemény résztvevőit a szervezők, akik kijelentették: kormányok, pártok, ideológiák, gazdasági és egészségügyi válságok jöttek-mentek, viszont a Pride marad és mindig lesz.

“Vedd vissza a jövőd!” – szól az idei fesztivál szlogenje, ugyanis a felhívás szerint közösen kell kiállni és küzdeni egy szabadabb jövőért, mert jelenleg „az LMBTQ-embereknek Magyarországon állandó fenyegetettség-érzésben kell élnünk”. Valahogyan az „állandó fenyegetettség” ellenére 37 programot mégis sikeresen összehoztak a szivárványosok, így a több mint egyhetes fesztiválon az aktív programoktól az extrémekig minden helyet kap majd, a fő hangsúlyt viszont az érzékenyítésre helyezik.

Viszont idén sincs fesztivál olyan balliberális élharcos szervezetek, pártok és emberek nélkül, mint az Amnesty International, és a szárnyai alatt tevékenykedő civil szervezetek, a Momentum, valamint Ceglédi Zoltán és Veiszer Alinda, akik „szakértelmükkel” segítő kezet nyújtanak az érzékenyítéshez. Az esemény közreműködői között pedig – nem meglepő módon – olyan támogatók és partnerek nevei köszönnek vissza, mint a Közép-európai Egyetem, a CEU-n működő Human Rights Initiative szervezet, illetve a Pikó András védelmébe vett Auróra bázis, amely több eseménynek is otthont ad a fesztivál ideje alatt.

Talán nem is bánják a szervezők annyira, hogy a felvonulás elmarad, így több idő és energia marad egy remek LMBTQ-közösség kiépítésére a programok által.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A 37 alternatív program közül népszerű eseménynek ígérkezik a pride-tetoválás készítése, a melegbarát gyalogtúra és kerékpártúra, valamint a kétnapos LMBTQ-filmmaraton, és a transzjogi filmvetítés is. Különböző kerekasztal és műhelybeszélgetéseken szó lesz a szivárványcsaládok helyzetéről, majd arról is, hogy egy hagyományos család hogyan fogadhatja el, ha LMBTQI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális) a gyerek. Emellett bemutatásra kerül a melegek gyermekkora, a fogyatékkal élő melegek helyzete, sőt előadást tartanak majd Hollywood aranykorának meleg és biszexuális férfiszínészeiről is.

A Momentum is bedobja magát: a mozgalom közreműködésével egy kerekasztal-beszélgetésen azt tárgyalják ki, hogy milyen az élet LMBTQ+ politikusként hazánkban, hogyan lehetne több LMBTQ+ politikus Magyarországon, illetve, miképpen lehet a politikára hatni parlamenten belül és azon kívül LMBTQ+ ügyekben. Ezt fejelik meg Veiszer Alindáék, akik a Pride Academyn ismertetik a magyar demokrácia helyzetét (amiről tudjuk persze, hogy nem létezik), a hazai választási rendszert, és irányt mutatnak arról, hogyan kell olyan politikusokat megválasztani, akik meghallgatják és érvényesítik a kisebbségek, azaz az LMBTQ-kisebbség akaratát. Továbbá a Pride Academyn terítékre kerül minden mainstream téma: a klímavédelem, a feminizmus, a rasszizmus és a hajléktalanok kérdése is, azaz csupa olyan ügy, amiért és ami ellen csakis a balliberális harcosok küzdenek.

Pride-ra hangolva: hatalmas plakáttal lobbiznak Pikóék

Méretes szivárványos molinó díszíti Józsefváros Polgármesteri Hivatalának homlokzatát, amelyen a következő felirat díszeleg: „Mindenki önkormányzata”. A Pikó András vezette önkormányzat így teszi egyértelművé, hogy Józsefváros vezetése is beállt a meleglobbi élharcosainak soraiba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.