Rendőrökkel dulakodhatott a filmrendező felesége

Rendőrökkel dulakodhatott Szász János filmrendező felesége februárban, amikor házkutatást tartottak náluk a bangladeshi sziámi ikrek szátválasztásáról készült filmfelvételeket keresve. A nyomozó ügyészek hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytatnak eljárást egyelőre ismeretlen tettes ellen.

2021. 05. 06. 12:43
SZÁSZ János
Szász János filmrendezõ művészi tevkenységével kapcsolatosan egy polgári jogvita és egy ismertelen tettes ellen indult nyomozás zajlik Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a Szász Jánosnál tartott házkutatással összefüggésben – közölte a KNYF a PestiSrácok.hu kérdésére. A portál szerint

az egyelőre ismeretlen tettes ellen zajló eljárás nem a filmrendezőt, hanem a feleségét érintheti, aki – az eddigi adatok szerint – dulakodásba keveredhetett a BRFK munkatársaival.

A Magyar Nemzet februárban részletesen beszámolt a Szász János családi házában tartott hatósági fellépésről, házkutatásról, annak hátteréről, a filmrendezővel kapcsolatos két nyomozásról. A nyomozó ügyészek a házkutatással – az új büntetőeljárásról szóló törvény szerint kutatással – összefüggő új büntetőeljárás során vélhetően hamarosan gyanúsítást is közölnek a rendező feleségével, amennyiben bebizonyosodik, valóban dulakodott a rendőrökkel.

Hivatalos személy elleni erőszak

A BTK. 310. § (1) szerint aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt

a) jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz,

b) jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, vagy

c) eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Mint megírtuk, február 5-én nyolcórás házkutatást tartottak Szász János budakeszi házában a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályának nyomozói, miután a rendező nem adta át számukra a kért anyagokat az ismeretlen tettes ellen személyes adattal való visszaélés, tiltott adatszerzés, illetve információs rendszer vagy adat megsértése miatt indult nyomozásban.

A büntetőügy

Az azóta tett nyilatkozatokból kitűnik, hogy a büntetőeljárás állampolgári feljelentésre indult, és összefügg a bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétjét dokumentáló Szász János művészi tevékenységével. A filmrendező és operatőre ott volt a mintegy másfél napig tartó műtétsorozaton, és mozgóképen rögzítette a történteket. A házkutatás során ezeket a nyersanyagokat kérhették a nyomozók Szásztól, aki megtagadta az együttműködést. Ezután következett a nyolcórás kutatás, amikor lefoglalták Szászék összes adathordozóját, mobiltelefonját és számítógépeit.

A büntetőüggyel párhuzamosan azonban polgári jogvita is zajlik Szász és a bangladesi műtétet szervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány között.

A polgári jogvita

Az alapítvány nevében kiadott közleményekben körvonalazták részletesebben, hogy mi is történik. Eszerint az alapítvány elkötelezett abban, hogy esetlegesen felmerülő jogvitáit nem a sajtó nyilvánossága előtt, hanem békés (tárgyalásos) úton, illetve a jogvita eldöntésére hivatott fórumok előtt folytassa le, tiszteletbe tartva minden érintett szereplő szakmai elismertségét és társadalmi megbecsülését – szögezik le az alapítvány nevében, hozzátéve: Szász János sajtóban megjelentetett nyilatkozatai okán az objektív és hiteles információk elérhetősége érdekében szükségesnek tartják, hogy reagáljanak Szász mondandójára.

Szász János filmrendező művészi tevékenységével kapcsolatosan egy polgári jogvita és egy ismeretlen tettes ellen indult nyomozás zajlik, és most már hivatalos személy elleni erőszak ügyében is nyomoznak
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hangsúlyozzák: megalapozatlannak és félrevezetőnek tartják Szász valamennyi azon sajtóbeli nyilatkozatát, amelyben

  • azt sejteti, hogy a közötte és az alapítvány között kialakult jogvita közvetlen összefüggésben áll az általa hírül adott házkutatással, rendőrségi nyomozati cselekményekkel; valamint
  • azt állítja, hogy a bangladesi sziámi ikerpár történetét feldolgozó film miatt került sor feljelentésre és a filmmel kapcsolatos konfliktus áll az általa sérelmezett házkutatás hátterében.
  • A közlemény szerint

    az alapítvány Szász Jánossal szemben, illetve a fennálló jogvita tárgyában feljelentést nem tett és nem is tehetett, a felek közötti (polgári jogi természetű) jogviszonyokban kialakult jogvitában a rendőrség nem jár el, házkutatást, egyéb nyomozati cselekményt nem végez.

    Ugyanakkor leszögezik: az alapítvány rendelkezik egyedüli, kizárólagos és jogszerű felhatalmazással arra, hogy a bangladesi sziámi ikrekről és orvosi szétválasztó műtétsorozatukról bármilyen fotót vagy filmfelvételt nyilvánosságra hozzon.

    A bangladesi sziámi ikrek törvényes képviselői (szülei) már az ikrek bangladesi műtétje után – írásbeli nyilatkozattal – megtiltották Szász Jánosnak és az általa képviselt vállalkozásnak,

    hogy a velük vagy sziámi ikerpár gyermekeikkel kapcsolatos bárminemű személyes adat (képmás, egészségügyi adat stb.) vonatkozásában adatkezelést folytasson/folytassanak, valamint, hogy a filmes nyersanyagot bárminemű film készítéséhez, nyilvánosságra hozatalához felhasználja/felhasználják.

    A jogszerűtlen adatkezelés jogkövetkezményeinek megelőzése érdekében az alapítvány maga is többször is figyelmeztette Szász Jánost.

    Időközben a filmrendező önként átadta a BRFK nyomozóinak a kért, majd keresett felvételeket.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.