Rendszerbe álltak a Skorpiók

Újabb honvédségi alakulatnál állították rendszerbe a cseh licensz alapján hazánkban gyártott CZ Scorpion EVO 3 géppisztolyokat. A tatai harckocsizók szerint jól teljesített a lövészeten új kézifegyverük.

2019. 12. 09. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újonnan rendszeresített CZ Scorpion EVO 3 géppisztolyokkal hajtott végre rendszerbeállító lőgyakorlatot a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóalja december 4-5-én. A lövészet az éves kiképzési terveknek megfelelően zajlott az alakulat helyőrségi lőterén, Szomódon. A Honvédelem.hu beszámolója szerint a harckocsizó katonák elsajátították az új kézifegyverek karbantartásával és kezelésével kapcsolatos ismereteket, valamint begyakorolták a fegyver biztonságos kezeléshez szükséges fogásokat. A fegyverzettechnikai kiképzést követően a katonák végrehajtották a fegyverek belövését majd a lőgyakorlatokat.

Horváth Sándor alezredes, a 11. Harckocsizászlóalj parancsnoka, egyben a lövészet vezetőjének értékelése alapján a katonák jó véleménnyel vannak az új fegyverekről, mivel annak hatásos lőtávolsága felülmúlja a korábbi várakozásokat; kezelése egyszerű, kis mérete miatt pedig ideális fegyver a harckocsizóknak. A lőgyakorlatok során a katonák sikerrel küzdöttek le akár 300 méterre lévő 8-as számú célokat is.

Az első Scorpion EVO gépfegyvereket pont egy éve a budapesti Petőfi laktanyában a Katonai Rendészeti Központ honvédjei és tisztjei vehették át. A Scorpion EVO gépfegyverek a szintén világszínvonalú Bren 2 gépkarabélyok és a P–09 és –07 jelű maroklőfegyverekkel egyetemben a Kiskunfélegyházán létesített új üzemben készülnek cseh licenc alapján. A cseh gyártóval kötött megállapodás alapján kétszázezer kézifegyvert fognak legyártani, amivel honvédeket, rendőröket, börtönőröket és a pénzügyőröket szerelik fel, de lehetőség nyílhat az exportra is.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében nem csak a kézifegyvergyártás indul újra Magyarországon. A tervek között szerepel a lőszer mellett a lőporgyártás elindítása is. Az 1990-as években leépített önálló magyar hadiipar újrateremtése érdekében az állam megvásárolta a brit–osztrák Hirtenberger Defence Systems nevű hadiipari gyárat, ahol aknavetők, és tüzérségi lőszerek fejlesztése, gyártása folyik. Hamarosan Magyarország a britek, franciák és németek mellett, tulajdonrészt szerez az Airbusban a Gyulán közösen felépítendő és működtetendő üzemmel, amelyben a világ valamennyi Airbus helikopterének a forgóalkatrészét fogják előállítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.