Rovott múltú politikus lett Pécsett a gazdasági bizottság új elnöke

Nyőgéri Lajosnak az elmúlt években három vállalkozása is volt, de a cégbíróság mindhármat kényszertörléssel megszüntette, és csaknem öt évre a cégvezetéstől is eltiltották.

Magyar Nemzet
2019. 11. 08. 12:42
Nyőgéri Lajos
Pécs, 2009. március 26. Nyőgéri Lajos, az MSZP frakcióvezetője figyel a pécsi közgyűlés ülésén a városháza nagytermében. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rágalmazásért elítélt volt pécsi MSZP-elnök, Nyőgéri Lajos (képünkön) lett a pécsi közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, noha egy helyi balliberális portál megírta, hogy az elmúlt években három vállalkozása is volt, de a cégbíróság mindhármat kényszertörléssel megszüntette, és csaknem öt évre a cégvezetéstől is eltiltották. A szocia­lista politikus azzal védekezett, hogy ő is és egy másik – szerinte megbízható – személy is hibázott, ám a bizottsági elnökségről nem mond le, és felkészült a feladatra.

Nyőgéri tevékenyen részt vállalt abban a pécsi közgyűlésben is, amelyik még 2009 előtt csaknem ötvenmil­liárd forintos tartozást halmozott fel, miközben 3,1 milliárd forintnyi jutalmat osztogattak szét politikusoknak is. Az MSZP-s politikus később 2011-ben égette meg magát, amikor Páva Zsolt polgármesterről (Fidesz–KDNP) valótlan szórólapokat terjesztett, és a bíróságtól jogerősen egy év próbára bocsátást kapott nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért.

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Nyőgéri a tavalyi országgyűlési kampányban Mel­lár Tamás (Párbeszéd) oldalán tűnt fel, most pedig Péterffy Attila közös ellenzéki polgármesterjelöltet támogatta, akit a Momentum szerint a DK és az MSZP pénzelt. Miután a baloldal többséget szerzett Pécsen, így ők döntöttek arról, hogy ki milyen helyet kaphat. Nyőgérit ugyan korábban a pécsi alpolgármesteri poszt várományosaként is emlegették, de vélhetően a múltja miatt csak a költségvetési és gazdasági bizottság elnöki posztját kaphatta meg, illetve – információnk szerint – párjának is találtak munkahelyet a városházán, méghozzá úgy, hogy ezért mást onnan eltávolítottak.

Ismeretes: Pécsen egy hete tartották meg az alakuló közgyűlést, amelyen öt, különféle pártokból álló frakcióra oszlott fel a városvezető baloldal, holott a választáson a Mindenki Pécsért Egyesület égisze alatt indultak. A bizottsági helyeket pedig úgy osztották el, hogy azokba mindössze egy-egy jobboldali ellenzéki juthatott be, miközben a választáson leadott szavazatoknak megfelelő arány alapján két-két főnek kellett volna lennie, ráadásul ez volt a korábban bevett gyakorlat, miként más városokban, úgy Pécsen is. Az új városvezetésben a DK szerezhette meg a legnagyobb befolyást: az egyik alpolgármestert, Bognár Szilviát Gyurcsány Ferenc pártja adhatta. A másik tisztségviselőt, Ruzsa Csabát kívülről hozták, ő ugyanis nem indult a választáson, róla így a pécsiek nem is dönthettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.