Sem a járvány, sem a hőség nem riasztja el a migránsokat

Idén még nem volt olyan hét, amikor a tiltott határátlépések száma alulmúlta volna az ezret.

2021. 07. 15. 16:25
null
Nagy nyomás nehezedik a déli határt védő erőkre Fotó: Havran Zoltán Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitartóan özönlenek az illegális bevándorlók a déli határra, a rendőrség internetes oldalán fellelhető adatsorból az olvasható ki, hogy a megakadályozott tiltott határátlépések, a feltartóztatott és az elfogott, előállított, majd eljárás alá vont bevándorlók száma az utóbbi hetekben rendre meghaladta az 1500-at, de előfordult (a 24. héten), hogy a 2050-et is elérte. Ez is azt bizonyítja, hogy a migránsoknak nem szegte kedvét a koronavírus-járvány harmadik hulláma;

a gazdasági bevándorlók egész tavasszal tömegesen próbáltak meg illegálisan belépni Magyarország területére.

Nagy nyomás nehezedik a déli határt védő erőkre
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Érdekes, hogy tavaly az év ugyanezen szakaszában más volt a helyzet, hiszen amikor 2020 márciusában kitört a járvány, néhány hét alatt szinte megszűnt a migránsok aktivitása a magyar–szerb határon. Mint azt korábban megírtuk, tavaly a kilencedik héttől folyamatosan csökkent a megakadályozott tiltott határátlépések, a feltartóztatott és az elfogott, előállított, majd eljárás alá vont bevándorlók száma, ami a tizenkettedik héten már a kétszázat is alig érte el. Ráadásul a számok a tizenhetedik hétig tovább csökkentek, akkor hét nap alatt már összesen csupán tizennyolcan próbáltak továbbmenni az Európai Unió más országai felé.

A helyzet a huszadik héttől, május közepétől romlott ismét, de a tiltott határátlépések száma 2020-ban csak a negyvnegyedik héten haladta meg újra az ezret.

Jól mutatja a helyzet romlását, hogy 2021-ben viszont még nem volt olyan hét, amikor a migránsok ezernél kevesebb alkalommal próbáltak volna meg bejutni illegálisan Magyarországra. S az illegális bevándorlókat a kánikula sem tartja vissza, mert júniusban és júliusban sem csökkent a déli határra nehezedő nyomás.

Közben a rendőrség csütörtökön reggel az M1-es autópályán, Bőny térségében négy megyés akcióban ellenőrzött egy osztrák rendszámú gépkocsit, amit egy negyvenéves bosnyák állampolgár vezetett – erről a Police.hu számolt be. Az autóban a sofőrön kívül további hét, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott.

A külföldi utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a járművezetővel együtt elfogták, majd előállították őket.

A bosnyák sofőrrel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítottak, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

„Brüsszel azt szeretné, hogy migránsokat engedjünk be Magyarországra”

– Az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézte Magyarországot a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés – véleménye szerint – jogellenes korlátozása miatt, annak megállapítására, ellentétes-e a magyar szabályozás a menekültügyi eljárásokról szóló uniós irányelvvel – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) által csütörtökön kiadott közleményben.

A KTK kiemelte, Brüsszel csütörtöki döntésével újra világossá tette: azt szeretné, „migránsokat engedjünk be Magyarország területére azért, hogy az országban adják be a kérelmüket”. Ez jelenleg csak az országhatáron kívül, a magyar külképviseleteken lehetséges. Ha a magyar kormány eleget tesz az Európai Bizottság kérésének – írták –, a beengedett migránsok Magyarországon maradnak, nem fogják elhagyni az ország területét. Magyarország kormánya „ahogyan eddig is, megvédi a magyar embereket, akik nem akarják, hogy hazánk bevándorlóországgá váljon” – hangsúlyozta közleményében a KTK.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.