Számvevőszéki bírálat az egészségügyről

Magyar Nemzet
2019. 12. 30. 12:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) célja, hogy mindenhova eljusson és feltárja a kockázatokat – közölte tegnap az ÁSZ elnöke. Domokos László (képünkön) a számvevőszék honlapján közzétett összegzésben kiemelte, hogy ellenőrzéseikkel, elemzéseikkel és javaslataikkal hozzájárultak a közpénzügyek fejlesztéséhez 2019-ben.

Szükségesnek nevezte az egészségügy finanszírozásának és az ellátórendszer struktúrájának átalakítását. Emlékeztetett: az ÁSZ 2019-es elemzése is rámutatott, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható, továbbá az ellátórendszer struktúrája is átalakításra szorul.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Domokos László kiemelte azt is, hogy az ÁSZ látja a finanszírozási és strukturális problémákat az egészségügyben, ugyanakkor meggyőződése szerint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához „szabályszerűen, átláthatóan, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség”. Azt is elmondta: a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált. Az ÁSZ elnöke hozzátette: az idén lezárt ellenőrzések az önkormányzatoknál azt mutatják, hogy gazdálkodásuk összességében stabil, nem áll fenn az újbóli eladósodás kockázata.

A következő években mind a 3200 települési önkormányzathoz szeretnének eljutni a pénzügyi ­monitoring módszerével végzett ellenőrzéseikkel – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.