Száznyolcvan pártot értékel a számvevőszék

180 rendszeres állami támogatásban nem részesülő párt törvényességi ellenőrzése van folyamatban – írja közleményében az Állami Számvevőszék.

Munkatársunktól
2020. 11. 21. 14:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSz) minden bejegyzett párt ellenőrzésére jogosult. A rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását az ÁSz kétévente értékeli. Jelenleg is több, döntő mértékben közpénzekből működő párt ellenőrzése van folyamatban. 2020-ban az ÁSz megkezdte a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok ellenőrzését.

A pártok társadalmi rendeltetése, hogy a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, valamint a politikai életben való állampolgári részvételhez szervezeti kereteket nyújtsanak – ismertetik, hozzátéve, hogy a pártok működését, gazdálkodását a párttörvény szabályozza. Minden párt – a hivatalos bírósági bejegyzésével egyidejűleg – elfogadja a párttörvény rendelkezéseit.

 

A 180 pártot érintő ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok eleget tettek-e a párttörvényben előírt pénzügyi kimutatás készítési és közzétételi kötelezettségüknek

– hívják fel a figyelmet. Az ellenőrzés társadalmi jelentőségét az adja, hogy egy választáson – a vonatkozó előírások és feltételek teljesítése esetén – ezek a pártok is állíthatnak országos listát, jelölteket, vagyis közreműködhetnek a népakarat kinyilvánításában. Ezért alapvető jelentősége van annak, hogy a működésük törvényessége biztosított legyen – írják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.