Szeptembertől közel hetven diák csatlakozik az MCC Roma tehetség programjába

Szeptembertől jelentősen bővül a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Roma tehetség programja (Rtp.), közel hetven középiskolás diák él az ingyenes oktatási lehetőséggel. Az Rtp. célja, hogy megtalálja és felkarolja azokat a cigány fiatalokat, akik tehetségük és szorgalmuk révén képesek lesznek olyan karrierutat bejárni, amellyel közösségük és a magyar társadalom számára mintát adhatnak, értéket teremtenek.

Magyar Nemzet
2021. 05. 28. 9:27
null
Pécs, 2014. szeptember 15. Tizenegyedik évfolyamos diákok tanulnak a szobaszilencium során a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő pécsi Gandhi Gimnázium kollégiumában 2014. szeptember 15-én. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roma tehetség program alapvetően különbözik a szociális alapon szervezett, a kisebbséget érintő tehetséggondozó moduloktól. Az MCC programjának a része a személyes mentorálás és egy olyan erős közösség létrehozása, ahol a cigány származású diákok egymást is támogatják későbbi pályájuk során – tudatta közleményében a Mathias Corvinus Collegium.

Képünk illusztráció. Tizenegyedik évfolyamos diákok tanulnak a szobaszilencium során a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő pécsi Gandhi Gimnázium kollégiumában 2014. szeptember 15-én Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az Rtp. középiskolásoknak szóló programja iskolai képzést kiegészítő oktatási lehetőségeket nyújt érettségi előtt álló tehetséges roma fiataloknak.

A program elvégzésével a diákok megfontoltabban dönthetnek a pályaválasztásról, illetve nagyobb sikerrel tehetnek nyelvvizsgát különböző idegen nyelvekből. A programban résztvevők a szakmai képzésen túl tagjaivá válhatnak egy azonos korú fiatalokból álló közösségnek, amelynek pozitív hatása lehet gondolkodásuk fejlődésére és világszemléletük alakulására.

A Roma tehetség program számítástechnikai eszközöket is biztosít a középiskolai és az egyetemista cigány fiatalok tanulásához, amelyek a program első évének a sikeres zárását követően a tulajdonukba kerülnek.

A hagyományos oktatás emellett a Roma tehetség program nyári tábort is szervez a tehetséges fiataloknak.

A Roma Summer School mindazon jelentkezőket várja, akik rendszerezett, sokrétű ismereteket szeretnének szerezni a cigányok történelméről, társadalmáról és kultúrájáról.

A Roma Summer School olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint a kurzusok vezetőivel a közös tapasztalatcserére és a horizontális tanulás elsajátítására. A nyári táborra 2021. június 6-ig lehet jelentkezni az MCC honlapján, ahol részletes tájékoztató található a Roma Summer Schoolról, valamint a részvétel feltételeiről.

A nyári tábor mellett az Rtp. Online egyetemi előkészítő programot is indított, amelynek a célja segíteni a sikeres emelt szintű érettségi megszerzését és a vágyott felsőoktatási intézménybe való bejutást. A kurzus két fő részből áll: egyrészt az egyetemi bejutáshoz elengedhetetlen emelt szintű érettségi vizsgatárgyból való online felkészítésből, valamint egy négyalkalmas pályaorientációs beszélgetésből. A programba azok a magukat romának valló fiatalok jelentkezhetnek, akik a jelentkezés időpontjában a harmincadik életévüket még nem töltötték be, valamint már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal, amelyet valamely magyarországi középiskolában szereztek. A pályázati kiírásról, a jelentkezés részleteiről szintén az MCC honlapján olvasható bővebb információ.

A tehetséges fiatalok 2021. június 25-ig nyújthatják be pályázatukat az Online egyetemi előkészítő programra.

Mindezek mellett az Rtp. egyéb, a fiataloknak érdekes, motiváló eseményeket is szervez: ilyen volt a Bajnokbeszélgetés is, amikor négy világhírű magyar sportoló nyilatkozott arról, mit is jelent a siker-kudarc párhuzama, valamint hogy karrierútjuk során milyen problémákkal kellett megküzdeniük. A bajnokok életútjai, valamint sokszor nehézségek árán elért világhírű eredményeik – amelyekre mindannyian büszkék lehetünk – példaként szolgálhatnak nemcsak az Rtp., de az MCC összes diákja számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.