Szivárogtatni csak az tud, aki a felvétel birtokosa

A megkérdezett baloldali politikusok nagy része hallgat arról, hogy hol volt akkor, amikor először meghallotta a kiszivárgott őszödi beszédet. Szanyi Tibor hallotta eredeti helyén és idején is Gyurcsány szónoklatát, de a volt szocialista politikus szerint igazából a rádióban robbant nagyot a kormányfő mondandója. Karácsony Gergely – aki milliókért volt Gyurcsány tanácsadója – sajtósa főnökéhez méltó módon a válasz helyett csak egy Facebook-bejegyzést ajánlott a figyelmünkbe.

Bákonyi Ádám - Kárpáti András
2021. 05. 29. 7:18
Szanyi Tibor
A volt EP-képviselő eltéveszthette az ütemet Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szivárogtatni csak az tud, aki a felvétel a birtokosa – mondta szűkszavúan lapunknak Szanyi Tibor arról, hogy tizenöt év távlatából van-e sejtése, netán tudja-e, hogy ki és milyen szándékkal szivárogtatta ki az őszödi beszédet.

Az egykori MSZP-s politikus, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (Iszomm) elnöke ugyanakkor ma már gumicsontnak tartja a témát. – Végtelenül fáj nekem és sajnálom, hogy az elmúlt tizenöt év Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc disznóságairól szól. Ha tizenöt éve inkább az emberek jövedelméről beszélnénk, akkor sokkal előrébb tartana Magyarország – hangoztatta.

Kérdésünkre, hogy ő hol volt, amikor a beszéd nyilvánosságra került,

Szanyi Tibor elmondta: éppen egy áruház parkolójában tartózkodott, és egészen másként hangzott a Kossuth rádióban, mint emlékei szerint az eredeti helyszínen. – Ott, abban a hangulatban is volt hatása, ami egyébként nem volt túl nagy, a rádióban viszont olyan volt, mint egy bombarobbanás – fogalmazott.

Az Iszomm elnöke szerint bombahír volt az őszödi beszéd
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Iszomm elnöke hangsúlyozta, a beszéd az őszödi frakcióülés vége felé hangzott el, egy egész napos vita zárásaként, amit tucatnyi felszólalás előzött meg. – Ilyenkor az ember annyira kimerült már, hogy nem igazán fogékony a finomságokra, emiatt akkor fel sem tűnt, hogy valami nagy csoda történt volna. A Kossuth rádióban viszont már önálló zeneműként hangzott – mondta. Felvetésünkre, hogy szerinte a beszéd mennyiben járult hozzá egykori pártja lejtmenetéhez és a Fidesz kétharmadához, Szanyi Tibor úgy fogalmazott, hogy „valamennyire biztosan számított, de a kétharmad oka nem maga a beszéd volt, hanem az abban Gyurcsány Ferenc által meghirdetett neoliberális gazdaságpolitika”. Az MSZP társelnökei, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes, illetve a párt EP-képviselője, Ujhelyi István nem reagált megkeresésünkre.

Nem tudni, hol volt Karácsony Gergely az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének idején.

Lapunk kérdésére a főpolgármester sajtósa Karácsony egyik pénteki Facebook-bejegyzését ajánlotta figyelmünkbe, ám abban a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje csak Orbán Viktor kormányfőt támadta, a járvány elleni védekezést bírálta és a 99 kontra 1 nevű új mozgalmát népszerűsítette. Mint korábban megírtuk,

Karácsony Gergely 2004-től politikai tanácsadóként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban, vagyis a Gyurcsány-kormány idején. Karácsony Social Report Bt. nevű cége tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott az akkori kormánytól.

Ennél még korábbra datálódnak Karácsony kapcsolatai a baloldallal: a Medián munkatársaként az SZDSZ 2002-es kampányába is bedolgozott, 2007-ben pedig a közvélemény-kutató cég kutatási igazgatója lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.