Szóvivő: Gyurcsány állításai nem fedik a valóságot

A Hír TV Magyarország élőben extra című műsorának Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék szóvivője, Salát Gergely sinológus és Ozsváth Kálmán, a Fidesz újpesti önkormányzati képviselője volt a vendége.

Forrás: Hír TV2020. 04. 27. 22:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több állítást is megfogalmazott Gyurcsány Ferenc egy videóban az Állami Számvevőszék vizsgálatával kapcsolatban, melyek nem helytállók. Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék szóvivője tisztázta ezeket, és elmondta a pontos tényállást az eseményekről.

Horváth Bálint kijelentette: Magyarországon működik a jogállam, és az ÁSZ az Alaptörvény alapján dolgozik. Jelenleg hét párt ellenőrzése van folyamatban, és további négy párt ellenőrzését fogják elkezdeni hamarosan, ezek között van kormánypárti és ellenzéki.

A DK 2017-18-as évre vonatkozó költségvetését vizsgálják. Gyurcsány Ferenc két olyan dolgot is megfogalmaz videójában, melyek nem igazak. Azt állítja, hogy a ÁSZ megfenyegette őt a költségvetési támogatás megvonásával, ami nem igaz. Valamint állítja, hogy az iratokat hónapról-hónapra átadták az Állami Számvevőszéknek ebből az időszakból, ami szintén nem igaz.

Erre a kétéves időszakra vonatkozóan, ami 730 napot fed le, kizárólag a 2018. április 18-át megelőző kampányidőszakra volt számvevőszéki ellenőrzés a DK-nál, ami 50 napot fedett le, és ebben is kizárólag a kampánnyal összefüggő bevételeket és kampányokat vizsgálta az ÁSZ. Tehát, 680 napra vonatkozóan semmilyen dokumentumot nem adott át a Demokratikus Koalíció az ÁSZ-nak, sem eredeti, sem pedig másolatok nincsenek a számvevőszék birtokában, vagyis ez az állítása sem igaz a DK-nak, amit ezzel kapcsolatban az utóbbi időben megfogalmaztak – emelte ki a szóvivő.

Horváth Bálint továbbá elmondta, hogy a pártok számára törvény írja elő, hogy az adományokkal, beérkező pénzekkel elszámoljanak, alá kell tudniuk támasztani azokat, hiszen tetemes mennyiségű közpénzről van szó ilyen esetekben. Az ÁSZ-nak nem kell figyelembe vennie az irodatüzet, hanem a pártok számára ezeknek az iratoknak rendelkezésre kell állniuk, ezek tárolását külön törvény írja elő. Hozzátette, a DK Teréz körúton lévő irodája, ami leégett, nem is a párt hivatalos székhelye.

A számvevőszék minden ellenőrzött elé tükröt tart, van akinek nem tetszik, amit lát, van akinek igen, de nem az a megoldás, hogy összetörjük a tükröt, ha nem tetszik.

A teljes műsort IDE kattintva tudják megtekinteni!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.