Tarlós István szigora enyhíthet a szmogon

Zugló ellenzéki polgármestereként Karácsony Gergely még elégedetlen volt a Budapest akkori, kormánypárti vezetése által bevezetett szmogrendelettel, sőt főpolgármester-jelölti kampányában új, radikális intézkedéseket is javasolt, most mégis a változatlanul hagyott jogszabály alapján tilthat ki járműveket a rossz levegőjű fővárosból. A környezet védelme iránti állítólag megalkuvást nem tűrően elkötelezett új, ellenzéki városvezetéstől ugyanis eddig csak egy szimbolikus lépésre, a klímavészhelyzet elrendelésére futotta.

2020. 01. 11. 7:14
null
A klímavészhelyzet nem javított a levegőminőségen Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sokkal drasztikusabb lépések kellenek ahhoz, hogy a budapestiek ne fulladjanak meg a saját városukban” – fogalmazott Karácsony Gergely zugló ellenzéki polgármestereként a 2017. október 25-i, a szmogrendelet módosításáról döntő Főváros Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatóján. A XIV. kerület polgármestere, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje akkor azt is hozzátette: a főváros vezetése jó irányba indult, de bátortalan lépéseket tervez a budapesti szmog csökkentésére.

Karácsony a Tarlós István vezette főváros figyelmébe ajánlotta pártja korábbi javaslatát, ami arról szólt, hogy a fővárosi szmogriadó idején felváltva közlekedhetnének a páros és páratlan rendszámú autók, továbbá ebben az időben ingyenessé válna a tömegközlekedés, az arányaiban leginkább szennyező robogókat pedig nem lehetne használni. Karácsony Gergely a tavalyi önkormányzati kampányban, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjeként a Budapest mindenkié című programjában már azt ígérte, hogy alacsony kibocsátású zónákat vezet be, amely a gyakorlatban azt jelentené, hogy a szennyező járműveket – főleg a dízelüzemű kocsikat – kitiltja a város bizonyos részeiről. A jelenleg is hatályos, az említett 2017-es jogszabálynál is szigorúbb szmogrendeletről egyébként tavaly májusban, tehát még Tarlós István főpolgármestersége idején döntött a közgyűlés.

Az október 13-i győzelmét köve­tően hivatalba lépő új főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki többsége a korábbi évek kritikái és a választási kampányban tett kijelentéseik ellenére sem változtatott a tavalyi szmogrendeleten, mindössze egy szimbolikus döntést hozott: klímavészhelyzetet hirdettek, amelyhez az elmúlt negyedévben nem társultak konkrét döntések. Ezért a tegnapi nappal még a Tarlós István főpolgármestersége idején szigorított rendelet alapján hirdették ki a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mivel a budapesti mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a küszöbértéket.

A klímavészhelyzet nem javított a levegőminőségen
Fotó: Teknős Miklós

Amennyiben nem változik az időjárás, akkor a Fővárosi Közgyűlés tavaly májusi határozata alapján először léphet riasztási fokozatba a szmogriadó, ami immár az Euro 5-ös dízel, illetve az Euro 2-es benzines autók Budapest közigazgatási határán belüli közlekedését is tiltja. A riadó elrendelésével a Budapesten és 74 agglomerációs településen üzemben tartott gépjárművek 52 százalékának a közlekedését korlátoznák, a tiltás a dízelüzemű gépjárművek 88 százalékát érintené. A szmoghelyzet kapcsán azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a közlekedés csak a kisebb részét okozza a káros jelenségnek, a legnagyobb kibocsátók továbbra is a lakossági szilárd tüzelésű kazánok, kályhák, amelyekben sokan hulladékot, rossz minőségű, nedves fát vagy lignitet égetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.