Telefonos program indul az egészség megőrzéséért

Amíg a koronavírus elleni vakcina nem érhető el, a társadalomnak – kiemelten az idősebbeknek – fel kell készülnie a fertőzés újabb hullámokban való megjelenésére. Erre a felkészülésre szolgál az a most induló program, amelynek keretében egészségügyi szakemberek telefonon, térítésmentesen biztosítanak személyre szabott tanácsokat a hatvan év felettiek számára.

Szilágyi Anna
2020. 05. 26. 18:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészségjavító-megőrző programot indítanak a hatvan év felettiek részére, hogy segítsenek felkészülni a koronavírus esetleges újabb hullámaira és minimalizálni annak egészségkárosító hatásait – jelentette be Hegyi Péter, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Központ igazgatója keddi sajtótájékoztatón. A kezdeményezésben résztvevő egészségügyi szakemberek telefonon, térítésmentesen biztosítanak személyre szabott tanácsokat a hatvan év felettiek számára. A telefonálókat hetente, kéthetente, majd havonta visszahívják, hogy beszéljenek arról, mennyiben fejlődött az egészségtudatosságuk.

Míg a koronavírus elleni vakcina, illetve a fertőzés gyógyítását szolgáló gyógyszeres terápia nem érhető el, a társadalomnak fel kell készülnie a fertőzés újabb hullámokban való megjelenésére. Mivel a koronavírus betegség kimenete a fertőzött beteg általános egészségi állapotától, immunrendszerének felkészültségétől függ, a koronavírus egészségkárosító hatásának mérséklése, illetve a halálesetek megelőzése érdekében a megfelelő életvitellel tehetünk a legtöbbet.

Az orvosprofesszor elmondta, pontosan tudjuk, mi erősítheti az immunrendszert: ide tartozik a jó mentális állapot, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a testsúly normál mértékben tartása, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkentése, illetve kiiktatása. A járvány alatti védekezési szabályokat természetesen ezek nem helyettesítik – tette hozzá. – Jó helyzetben vagyunk, mert most még viszonylag kevés a fertőzött és lesz idő felkészülni a koronavírus következő hullámára – fogalmazott Hegyi Péter.

A Proaktív 19 programot a legveszélyeztetettebb korosztály védelméért indította el a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, és a kezdeményezés mellé állt a Richter is.

– A program előnye, hogy önkéntes egészségügyi szakemberek segítségével személyre szabott módon tudunk olyan tanácsokat adni, amit az ingyenes számunkra betelefonálók jó eséllyel meg is tudnak valósítani – emelte ki Hegyi Péter. Hozzátette, a mostani helyzetben különösen fontos, hogy az egyéni helyzetünket figyelembe vevő és szakmailag megalapozott tanácsokat kövessünk, mert nagyon sok félrevezető információ, vagy túlzó, megvalósíthatatlan életvezetési tanács olvasható az interneten, közösségi médiában, amely nem segíti a fertőzéssel szemben védekezést.

A Proaktív 19 programban résztvevő önkéntes szakemberek mindennap 8 és 20 óra között a 06 80 442 642, díjmentes zöldszámon várják a hatvan év felettiek hívásait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.