Teljes hiteltelenség övezi Ózdon Janiczak Dávidot

Hiába bújik civil köntösbe a jobbikos Janiczak Dávid, nem lesz mögötte ellenzéki egység, mert mindenki látja, hogy alkalmatlan a polgármesteri tisztségre — erről beszélt lapunknak Fürjes Pál (Fidesz—KDNP). Janiczak polgármesterségét beárnyékolják a folyamatos botrányok és az is, hogy a 2014-es ígéreteiből alig valósult meg valami.

2019. 04. 01. 5:55
null
Magánéleti botrányai is gyengítik a városvezetőt Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta Janiczak Dávid elveszítette alelnöki tisztségét a Jobbikban, és visszaszorult a pártban, egyre inkább civilként próbál mutatkozni Ózdon is – közölte lapunk érdeklődésére Fürjes Pál, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város előző, fideszes polgármestere, a képviselő-testület tagja.

A kormánypárti politikus szerint az látszik a jobbikos polgármesteren, hogy akár testületi üléseken is tudatosan kerüli a Jobbik emlegetését, és hangsúlyozza, hogy nem pártpolitizál.

Ezzel szerinte Janiczak azt készítheti elő, hogy az októberi önkormányzati választáson civil jelöltként méresse meg magát. Erre utaló nyilatkozatot már korábban is tett, tavaly augusztusban úgy fogalmazott: indul a polgármesteri tisztségért a következő választáson, de hogy Jobbik-színekben vagy esetleg másképpen, arról még nincs döntés.

Magánéleti botrányai is gyengítik a városvezetőt
Fotó: Mirkó István

Fürjes Pál rámutatott: egyre inkább az látszik, hogy az ellenzéki oldalon nem lesz egység Ózdon, a Jobbik mellett alakul egy független civil szerveződés, és a csalódott baloldaliak is külön készülődnek az önkormányzati választásra.

A kormánypárti politikus szerint az ellenzék többek között azért nem áll össze Janiczak vezetésével, mert látják, hogy a sikerpropaganda, a kommunikációs önmételyezés ellenére szinte semmilyen fejlődés nem volt Ózdon, a jobbikos ígéretek zöme nem valósult meg.

– Egerben még lehet, hogy hisznek Mirkóczi Ádámnak, és beáll mögé az ellenzék, mert nem voltak hatalmi pozícióban, de itt mindenki tudja, hogy Janiczakék dilettánsok – hangsúlyozta Fürjes Pál.

Az sem erősítheti az ellenzéki erők egymásra találását, hogy Janiczak az elmúlt években több botrányos üggyel hívta fel magára a figyelmet. Ózd polgármestere 2014-ben egy Adolf Hitlernek maszkírozott férfival pózolt.

Később több botrányos hangfelvétel is nyilvánosságra került, ezek egyike szerint Janiczak szexuális erőszakkal fenyegette meg egyik munkatársát.

Ózd első embere 2016 szilveszterén teátrálisan levetkőzött, így tiltakozott az ellen, hogy lehallgatták a polgármesteri irodájában. A napokban pedig a Blikk írt arról, hogy tanúként hallgatta meg a Miskolci Járásbíróság a borsodnádasdi gyilkosság ügyében.

A rendőrségi nyomozás ugyanis kiderítette, hogy ­Csenge, a meggyilkolt tini lány és Janiczak személyesen ismerték egymást, több üzenetet is váltottak. Ózd polgármestere a kettejük közötti szexuális kapcsolatot tagadta, szerinte a lány ártatlan rajongást érzett iránta. Ezt a verziót gyengíti, hogy ­Janiczak korábban azzal a szöveggel küldött ­SMS-t a lánynak: „Ha elmúltál 18 éves, felvállallak.”

Fürjes Pál szerint az is nagy probléma Janiczak Dáviddal, hogy nem képes tanulni a hibáiból, ha valamit a fejébe vesz, akkor abból nem enged.

Így történt a napokban a helyi útfelújítási keret felosztásánál is, ahol többen – köztük olyanok is, akik jellemzően vele együtt szavaznak a képviselő-testületi ülésen – azért támadták a tervet, mert szerintük az politikai alapon készült.

– A polgármester azonban egyelőre hajthatatlan, nem hajlandó átdolgozni a keretet – tette hozzá a kormánypárti politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.