Téves internetes beteginformációk: Kerüljük el a veszélyeket, mi is tehetünk érte!

A Semmelweis Egyetem oktató filmek segítségével hívja fel a figyelmet arra, mit tehetnek maguk a betegek és hozzátartozóik a betegbiztonsági kockázatok csökkentése érdekében.

Magyar Nemzet Online
Forrás: Semmelweis Egyetem2019. 07. 05. 10:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlzott antibiotikum fogyasztás, az internetről szerzett információk veszélyei, az orvos-beteg együttműködés fontossága krónikus betegség terápiájában – ezeket a témákat is érinti az az országos kampány, amely a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának részvételével zajlik júliustól szeptemberig. A rendezvénysorozat keretében 20 településen, oktató filmek segítségével hívják fel a figyelmet arra, mit tehetnek maguk a betegek és hozzátartozóik a betegbiztonsági kockázatok csökkentése érdekében.

„A kislány az óvodából hazaérve kedvetlen, bágyadt és lázas. Az anya aggódik nemcsak gyermekért, hanem a munkahelye miatt is, mert csak két napig hiányozhat. Felhívja a kislány csoporttársának anyukáját, hogy pár napja, hasonló tünetre milyen gyógyszert kapott a gyermeke. Kiderül, antibiotikum szirupot kellett szednie, amitől 3 nap alatt teljesen meggyógyult, igaz neki a mandulái nagyon meg voltak nagyobbodva. Az anyuka még este végigböngészi az internetet, ahol „Google doktor” szintén antibiotikumot javasol torokfájásra. Másnap felháborodva követeli az antibiotikumot a háziorvosnál, aki csak orrsprayt, köptető szirupot és lázcsillapítót írt fel.„

Ilyen és ehhez hasonló, az életben nagyon gyakran előforduló esetekről tekinthetnek meg kisfilmeket az érdeklődők. A vetítéseket követően szakértő segít a film értelmezésében és válaszol a felmerülő kérdésekre. A kampánynak a helyi Egészségfejlesztési Irodák biztosítanak helyszínt, ahol ingyenes szűrések és tájékoztató füzetek is várják az érdeklődőket.

Az országos kampány keretében az ország 20 településén várják az érdeklődőket ingyenes szűrésekkel, rövidfilmekkel, szakértői előadásokkal és beszélgetésekkel:

- július 8. Monorierdő

- július 10. Madaras

- július 12. Bátonyterenye

- július 16. Jánosháza

- július 18. Békés

- július 22. Komárom

- július 24. Szolnok

- július 26. Várpalota

- július 30. Hódmezővásárhely

- augusztus 1. Mátészalka

- augusztus 5. Iváncsa

- augusztus 8. Abasár

- augusztus 9. Miskolc

- augusztus 13. Pécs

- augusztus 15. Zalaegerszeg

- augusztus 27. Kőkút

- augusztus 29. Sopron

- szeptember 3. Budapest

- szeptember 5. Bonyhád

- szeptember 21. Debrecen

A projektről további információk ide kattintva érhetőek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.