Több műanyagot tiltunk be, mint amennyit elvár az unió

Az uniós elvárások csak a műanyag evőeszközök és fültisztító pálcák betiltására vonatkoznak.

2020. 07. 05. 16:31
Jogszabályokkal segítenék a lebomló anyagokból készült, komposztálható evőeszközök elterjedését
Jogszabályokkal segítenék a lebomló anyagokból készült, komposztálható evőeszközök elterjedését Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament július 3-án elfogadta az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt, amely az uniós előírás értelmében 2021. július 1-jétől betilt számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot. A magyar jogszabály több környezetszennyező terméket tilt be a jövő évtől, mint amennyit az Európai Unió 2019-ben elfogadott irányelve előír.

Az uniós elvárások ugyanis csak a műanyag evőeszközök és fültisztító pálcák betiltására vonatkoznak, a kormányoldal előterjesztése azonban kiterjedt a műanyag zacskók használatának korlátozására is. Az új szabályozás óriási előrelépés a jelenlegi állapothoz képest, jelenleg ugyanis semmilyen korlátozás sincs a műanyag zacskók forgalmazására, és a „lebomló” zacskókon sincs termékdíj. Az új jogszabály értelmében betiltják a 15–50 mikron falvastagságú műanyag zacskókat, a 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett kiflis zacskók termékdíját pedig drasztikusan megemelik: a jelenlegi 57 helyett 1900 Ft/kg-ra. Emellett az úgynevezett lebomló zacskókra is bevezetnek 500 Ft/kg-os termékdíjat.

A 15 mikronnál vastagabb zacskók (ide tartoznak például a vékony füles szatyrok) esetén csak ezeket a lebomló zacskókat engedélyeznék, szintén 500 Ft/kg termékdíjjal. Juhász Hajnalka, a KDNP környezetpolitikusa a törvénymódosítással kapcsolatban lapunknak elmondta: a kormány javaslatai között szerepel az is, hogy az egyszer használatos műanyagokat helyettesítő termékek gyártásával foglalkozó cégek a technológiaváltásra és a kapacitásnövelésre állami támogatást kapjanak. A tervek szerint erre 2020 bés 2025 között évi tízmilliárd forintot biztosítanak majd a központi költségvetésből. A kormány ezzel az uniós jogharmonizáció mellett teljesíteni fogja az idén elfogadott klíma- és természetvédelmi akciótervben meghatározott céljait is – hangsúlyozta a KDNP alelnöke. A részletes szabályozást, a tényleges korlátozásokat, tilalmakat a törvényre épülő, hamarosan megjelenő kormányrendelet fogja szabályozni.

A törvény 2021. július 1-jétől lép hatályba, addig van idejük felkészülni az érintett gyártóknak és szolgáltatóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.