Tolvajbandák specializálódtak a parkoló autók katalizátoraira

Arany- és platinatartalmuk miatt lopják a szervezett bandák a parkoló autók katalizátorait.

Végh Attila
2020. 11. 17. 17:44
katalizátor lopás
Forrás: pollice.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy belvárosi bevásárlóközpont biztonsági őre vette észre a mélygarázsban, hogy három férfi bütyköl valamit egy autó alatt. Rendőröket hívott, így a járőröknek november 16-án este sikerült tetten érniük a katalizátortolvajokat. A Magyar Nemzet információi szerint régi „autószerelőket” lepleztek le, akik a kijárási korlátozások idejére a mélygarázsokban hagyott autók fosztogatására álltak rá. A Fővárosi Ügyészség november 17-én indítványozta a bíróságon a három gyanúsított letartóztatását.

Várható volt, hogy a kijárási korlátozások miatt korábban leparkolt, majdnem tíz órát várakozó autókat a mozgás nélküli városban előbb-utóbb megtalálják a tolvajok, akik az ott hagyott értékek mellett a katalizátorokat is lopják. Utoljára május végén fogtak el a rendőrök több ilyen bűnbandát: Miskolcon, Budapesten és Győrben is lopták az értékes, nemesfémet tartalmazó alkatrészeket.

Takart a taxi

Taxival érkezett egy bevásárlóközpont garázsába hétfőn este egy tolvajbanda. A fiatal budapesti férfiak, a 22 éves H. József, a 23 éves R. András és a 24 éves F. Márk azt tervezték, hogy az üzletközpont bezárása után az éjszakára ott leparkolt autók katalizátorait leszedik, az alkatrészekből kiveszik és értékesítik az arany és platina elemeket. Az autók alá bemászva fűrésszel próbálták meg leszedni a katalizátorokat, a taxi sofőrje direkt úgy parkolt, hogy autója takarja a biztonsági kamerákat.

Fotó: Police.hu

Egy őrnek pont ez a takarás szúrt szemet, ránagyított a képre, és meglátta a háttérben az egyik autó alatt matató alakokat. Azonnal tudta, miről van szó, rendőrt hívott, a tolvajok éppen csak végeztek a szereléssel, amikor bilincs csattant a csuklójukon. Nem először buktak meg katalizátorlopáson, a bűnügyi felderítés adatai szerint azt tervezték, hogy a korlátozások idején minden nap meglátogatnak egy-egy parkolóházat. Lopás bűntett miatt indult ellenük eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, mindannyian bűnügyi őrizet alá kerültek.

aranyat érő alkatrész

Lengyel János közlekedésbiztonsági és gépjárműtechnikai igazságügyi szakértő szerint minél finomabb hangolású egy autó katalizátora, annál környezetkímélőbb a gépkocsi, ezzel egyenesen arányosan drágább az alkatrész is, több nemesfémet tartalmaz. A hibrid üzemű, vegyes meghajtású, belső égésű és elektromos motorral is rendelkező járművek szűrője a legbonyolultabb és a legértékesebb. A már szétszedett, leszerelt alkatrészekből egy garázsban öt perc alatt ki lehet szedni a nemesfém elemeket, s 80-100 ezer forint haszon is lehet egy komolyabb új katalizátoron, de a régebbi típusok alkatrészeiből is ki lehet venni 10-20 ezer forint értékű nemesfémet.

Molnár Gábor biztonságtechnikai szakértő lapunknak elmondta: a „platinázás” nem magyar találmány, egész Európa garázsaiban lopják a katalizátorokat a nemesfémért. London belvárosi parkolóházaiban például 980 autót fosztottak meg a katalizátorától. A szakértő hangsúlyozta: nem ékszeralapanyag, hanem ipari nemesfém van az alkatrészekben, egy-egy darabban csak néhány grammnyi. Hivatalosan a katalizátorok újrahasznosítására külön üzemek szakosodtak, a nemesfémeket kémiai eljárással nyerik ki, beleépítve az új alkatrészbe. Magyarországon csak néhány vállalkozás foglalkozik felújítással.

mechanikus védelem

A katalizátor ellopásához meg kell emelni az autót, a mostani esetben is ott volt a taxiban a szerszám.

katalizátor lopás

A szakértő szerint az emelésre is érzékeny riasztó mellett a leghatásosabb védelem – amennyiben a tulajdonosnak van erre lehetősége – az autót zárt garázsban tartani. A teremgarázsok is csak akkor biztonságosak, ha kamerákkal védik a területet, és a monitorfigyelő őrszemélyzet is a helyén van, a sima felvétel sokszor kevés az azonosításhoz, a tettenérés, az elfogás a katalizátorosok egyetlen ellenszere. A profi „platinások” hangtalanul tudják levágni vagy lecsavarozni a kipufogó csövéről a katalizátort, a károsult csak az autó beindításakor, a motor erőteljes hangjáról jön rá, hogy baj van. Katalizátorkárra a biztosító nem fizet, csak casco biztosítás esetén, illetve ha olyan őrzött parkolóházban történik a lopás, ahol a parkoló üzemeltetőjének biztosítsa kiterjed erre a káreseményre. Néhány autószerviz ajánl extra felszerelésként védőrácsot, burkot a katalizátor fölé, de az elszántabb tolvajok ezeket is lefeszítik, az alkatrésszel együtt.

Fotó: Police.hu

A biztonsági szakértő és a rendőrök egybehangzóan azt javasolják: aki biztonságban akarja tudni az autóját, az zárt, riasztóval ellátott garázsban vagy olyan parkolóházban állítsa le, ahol a jármű épségéért is felelősséget vállalnak. Érdemes beszerelni egy, a jármű elmozdítására, megemelésére is érzékeny riasztót a gyári indításgátló mellé, amely sokkal olcsóbb, mint egy új katalizátor. A riasztó hangjára a tolvajok jellemzően elmenekülnek, nem kockáztatnak, az utcán parkoló autók esetén csak ez mentheti meg a katalizátort.

A koronavírus-járvány első hullámakor május 14. és május 17. között Győrben, Mosonmagyaróváron és Kecskeméten is katalizátorokat lopott egy román páros. A 24 és 27 éves férfiak bérelt garázsában 29 leszerelt katalizátor maradványait találták meg a rendőrök az elfogásuk után tartott házkutatásnál.

A két férfit május közepén egy újabb bűncselekmény elkövetése közben érték tetten, azóta is letartóztatásban vannak, a Magyar Nemzet információi szerint a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság által lopás bűntett miatt elrendelt eljárásban már félszáznál több jogsértés elkövetését azonosították be a nyomozók. Nyár közepén Miskolcon dolgozott egy katalizátortolvaj-banda, öt esetről érkezett feljelentés, a folyamatban levő nyomozás eddig még nem hozott eredményt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.