Újabb baloldali pártok kezdtek a kínai vakcina elleni hergelésbe

Ha csak a brüsszeli beszerzésre számítunk, akkor nem lehet feloldani a korlátozásokat és a kijárási tilalmat.

Veres László István
2021. 01. 17. 16:48
null
A politikus a negyedik helyről nem szerez mandátumot Fotó: Didier BAUWERAERTS Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel nem szállít elég gyorsan vakcinát, nem küldenek elég oltóanyagot Magyarországra. Ha csak a brüsszeli beszerzésre számítunk, akkor nem lehet feloldani a korlátozásokat és a kijárási tilalmat. Ezért a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy több forrásból többféle vakcina álljon minél hamarabb a magyar emberek rendelkezésére – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap kiadott közleményében. Hangsúlyozzák: a vakcina nem politikai kérdés, a védőoltással életeket lehet menteni.

„Tudjuk, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal azt szeretné, hogy minél tovább tartson a járvány, de arra kérjük a Gyurcsány-lista baloldali politikusait, hogy hergelés helyett inkább a védekezést segítsék!”

– zárul a közlemény, amellyel arra reagáltak, hogy vasárnap az LMP, és a Párbeszéd is bírálta a kormány vakcinabeszerzését.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke úgy vélte, hogy a kormányfő az elmúlt időszakban több olyan kijelentést is tett, amellyel komoly nyomást helyezett a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinákat is engedélyeztető hatóságokra, ezért felszólította Orbán Viktort, hogy hagyja dolgozni őket.

– Az LMP nem tartja helyesnek ezt a fajta sürgetést, a vakcinák engedélyeztetése ugyanis nem tűrhet semmilyen politikai befolyást – mondta a Gyurcsány-listára felkéredzkedő párt társelnöke,

aki azt is követelte, hogy a kormány tegye nyilvánossá, hol tart jelenleg az oltási program.

A Párbeszéd szerint egy minden lehetséges kockázatra kiterjedő alapos engedélyeztetés nélkül hazárdjáték a koronavírus elleni kínai vakcina tömeges magyarországi alkalmazása. Jávor Benedek, a balliberális párt uniós tanácsadója vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón közölte,

bár Magyarországnak lehetősége van arra, hogy egy úgynevezett veszélyhelyzeti engedélyeztetéssel az Európai Gyógyszerügynökségtől függetlenül zöld utat adjon a kínai vakcinának, erre azonban szerinte nem szabad sort keríteni

mindaddig, amíg meg nem válaszolnak minden bizonytalanságot a kínai oltóanyaggal kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.