Újabb helyeken borult az ellenzéki összefogás

Több helyen még a jelöltállítás utolsó napján is borult az ellenzéki összefogás, Gödön az MSZP, Tiszafüreden exszocialisták miatt nem sikerült balliberális egységet létrehozni. Eldőlt az is, hogy Tarlós Istvánnak Budapesten Karácsony Gergely mellett további három ellenzéki kihívója is lesz Berki Krisztián (független), Puzsér Róbert (Állampolgárok a Centrumban Egyesület) és Thürmer Gyula (Munkáspárt) személyében.

Bákonyi Ádám-Borsodi Attila-Gabay Dorka
2019. 09. 11. 5:55
null
Budapest első embere a felmérések szerint népszerűbb, mint ellenfelei Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó napon, hétfőn 16 óráig is nagyon sok helyen hajráztak a pártok, civil szervezetek és független politikusok, hogy leadják az induláshoz szükséges ajánlásokat a helyi választási bizottságoknál.

Ennek köszönhetően az októberi választáson mintegy 7500 független polgármesterjelölt indul. A balliberális ellenzéki pártoknak nem mindenhol sikerült felépíteni a közös jelöltet, így jelenlétük egy-egy településen változó. A szocialisták 89 polgármesterjelölt mögé álltak be, míg a velük pártszövetségben lévő Párbeszéd csak 54 jelölt mellé tette oda a logóját.

A Gyurcsány vezette DK 80, a Jobbik és a Momentum 79, az LMP 65, a Mindenki Magyarországa Mozgalom pedig 39 polgármesterjelöltet támogat a többi párttal közösen, a Mi Hazánk Mozgalom összesen 37 aspiránst állított csatasorba. A Fidesz jelöltjei a legfrissebb adatok szerint 829 helyen szállnak ringbe a polgármesteri, Budapesten a főpolgármesteri tisztségért.

Budapest első embere a felmérések szerint népszerűbb, mint ellenfelei
Fotó: Havran Zoltán

Ami a fővárost illeti, leadta az induláshoz szükséges ajánlásokat (független), Puzsér Róbert (Állampolgárok a Centrumban Egyesület) és Thürmer Gyula (Munkáspárt) is, így Tarlós Istvánnak (Fidesz–KDNP) Karácsony Gergely (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) mellett további három ellenzéki kihívója lesz a főpolgármesteri posztért.

A Jobbik, amely „ügyek mentén” dolgozik együtt a baloldallal, olyan polgármesterjelöltek mögé állt be a fővárosban, mint Naszályi Márta, a Párbeszéd fővárosi képviselője, Déri Tibor, a Momentum budapesti elnöke, Soproni Tamás, a Momentum volt alelnöke vagy László Imre, a DK országgyűlési képviselője. De támogatja a Jobbik Élő Norbertet, a DK budapesti ­koordinációs tanácsának tagját, Németh Angélát, a DK regnáló polgármesterét, Szaniszló Sándort, az MSZP elnökségi tagját, Erdősi Évát, a Párbeszéd politikusát és Havasi Gábort a Momentumtól. Vidéken a Jobbik ott szerepel Dancsó Tibor, a DK békéscsabai elnöke mögött, támogatják Fekete Zsoltot, az MSZP salgótarjáni polgármesterét, Csőzik László érdi szocialista polgármestert, Grőber Attilát, az MSZP megyei elnökhelyettesét Pápán, valamint Jeszenszki András nyíregyházi szocialista elnököt.

Veszprémben Katanics Sándor, a DK választókerületi elnöke, Gödöllőn Kovács Barnabás, az MSZP korábbi megyei elnöke, Makón pedig Mucsi Tamás, a DK helyi választókerületi elnöke élvezi a Jobbik támogatását. További érdekesség, hogy Tiszavasváriban, amelyet a Jobbik egy ideig a „fővárosának” tartott, az ellenzéki pártok a Közös Jövőnk–Tiszavasváriért Egyesületben fogtak össze. Hét körzetben állítottak egyéni jelöltet, egyedül a helyi szegénysort is magában foglaló 8-asban nem, ahol éppen Zagyva György Gyula volt jobbikos országgyűlési képviselő méreti meg magát. Emellett színezi a képet, hogy a korábbi jobbikosok által alapított 3-Együtt az Egységért Párt is minden egyéni választókerületben állított jelöltet.

Az ellenzék hiába állapodott meg Tiszafüreden arról, hogy a független Spisák György lesz a közös polgármester-jelöltjük, a helyi MSZP alapszervezet nemrég „kiugrott” elnöke, Pe­cze Lász­lóné, valamint két további exszocialista az Együtt, Egymásért, Jövőnkért Közhasznú Egyesület nevében újabb polgármesterjelöltet állított Tóth Imre személyében – értesült az Atv.hu. A portál úgy tudja, hogy Pecze Lászlóné az MSZP EP-választáson elszenvedett bukása után is négy listás helyet szeretett volna a nyolcból, illetve ragaszkodott hozzá, hogy a polgármesterjelöltet is egykori pártja adja.

Az MSZP miatt borul az összefogás Gödön is, ahol a Momentum, a DK, a Jobbik, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Párbeszéd is felsorakozott Balogh Csaba polgármesterjelölt mögé, illetve egymás közös egyéni jelöltjeinek támogatásáról állapodtak meg. Míg korábban arról volt szó, hogy a szocialisták itt nem méretik meg magukat, a Választás.hu-n elérhető adatokból kiderült, hogy az MSZP a Liberálisokkal közösen mégis három egyéni választókerületi jelöltet indított.

A nagyvárosokban is sokan hagyták az utolsó napra az induláshoz szükséges ajánlásokat. A Mi Hazánknak ennek köszönhetően Békéscsabán, Kecskeméten, Miskolcon és Szolnokon is lett polgármesterjelöltje, és a párt ezeken a településeken, illetve Pécsett és Tatabányán minden körzetben állított egyéni jelölteket is.

A Munkáspárt Kecskeméten egy, Miskolcon tíz, Szolnokon tizenegy, míg Tatabányán öt egyéni választókerületben adta le az induláshoz szükséges ajánlásokat, Salgótarjánban viszont teljes csapattal indul. Eldőlt az is, hogy Debrecenben nemcsak a DK–MSZP–Párbeszéd–Szolidaritás, hanem a Momentum–Jobbik–LMP koalíció is megméreti magát minden egyéni választókerületben.

Több helyen független polgármesterjelöltek álltak az utolsó nap rajtvonalhoz, Kecskeméten és Salgótarjánban egy, Pécsett kettő, Szegeden pedig öt. Sőt a csongrádi megyeszékhelyen ringbe szállt Bartha László expolgármester is, a Tisza Koalíció színeiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.