Újabb megmentett honfoglaláskori leletek kerültek elő + videó

Kilenc sírból álló temetőt tártak fel idén júniusban a Kiskunfélegyháza-Terjék tanya lelőhelyen.

Forrás: Magyarságkutató Intézet2020. 09. 24. 18:14
null
Egy feltárt női sírból előkerült koponya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

X. századi honfoglaláskori, kilenc sírból álló temetőt tártak fel idén júniusban a Kiskunfélegyháza-Terjék tanya lelőhelyen a Kiskun Múzeum és a Magyarságkutató Intézet kutatói.

Egy feltárt női sírból előkerült koponya

A szakértők jelenleg a leletanyag szakszerű restaurálását fejezték be. A régészek a feltáráson többek között a lovas temetkezésekre jellemzően, sírokba helyezett kengyeleket illetve zablát, valamint különböző ékszerek találtak és előkerült egy X. század középső harmadában vert, paviai ezüst érme is.

Az anyagvizsgálatokból kiderült az is, hogy a sírokban talált különböző vaskengyeleket az avar- és honfoglaláskorra jellemző kovácsolási technikával állították elő, és az aranyozott ezüst tárgyakat tűzaranyozással díszítették.

Körte alakú kengyelpár és csikózabla szájvasa

Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója kiemelte: fontosnak tartották, hogy a végső pusztulás szélén álló honfoglaláskori temető feltárását elvégezzék. Mint mondta: az intézet figyelmet fordít arra, hogy az ehhez hasonló lelőhelyek, amelyek magyarság számára fontosak, ne váljanak az enyészetté.

Kiszélesedően lekerekített végű ezüst pántkarperec, kissé elmosódott a mellette lévő, mindkét végén spirálisan kitöltött végű, sodrott bronzhuzal-karperec, és elmosódott az előttük lévő aranyozott ezüst rozetta

Az igazgató reményét fejezte ki, hogy a feltáráson találnak még olyan bolygatatlan sírokat, amelyek megmutatják az egykori temető gazdagságát. A leletek a Kiskun Múzeumban kerülnek elhelyezésre.

Az eredeti cikk a Magyarságkutató Intézet honlapján olvasható el.

Ázsiai hun genetikai örökség a Kárpát-medencében

A Magyarságkutató Intézet egy korábbi közleményében felhívta a figyelmet a Human Genetics nemzetközi tudományos folyóiratban megjelent a vaskori ázsiai hunok genetikáját vizsgáló archeogenetikai publikációra.

Keyser, Christine és kutatótársai 52 csontmaradványt vizsgáltak Tamir Ulaan Khoshuu temetőből, amit Közép-Mongóliában tártak fel. Ezt a temetőt az ázsiai hun korban használták Krisztus születésének ideje környékén. A publikációban a genetikusok leírják a temetőben kimutatható rokoni viszonyokat, melyekből a társadalmi szerveződésekre következtetnek.

A kutatásukat kiterjesztik arra, hogy az ázsiai hun minták, mely más archaikus mintákkal mutatnak genetikai kapcsolatot. Az adatbázisban való keresés alapján közös férfiágú haplotípust írnak le két ázsiai hun minta és III. Béla örökítőanyagával. Két másik ázsiai hun lelet az ugyancsak székesfehérvári bazilikában feltárt II/54 jelzésű mintával mutat genetikai kapcsolatot. Négy ázsiai hun minta esetében a X. honfoglaláskori magyarokkal mutatnak ki hasonló haplotípust a szerzők.

A közleményt megalapozó cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.