Újbudán adókat emel a Gyurcsány-párti polgármester

A politikában már szinte klasszikusnak számít az a tétel, hogy a baloldal gazdaság- és versenyképességjavító intézkedések, reformok és válságkezelés alatt semmi mást nem ért, mint megszorításokat, adóemelést, elbocsátásokat – reagált Simicskó István kormánypárti országgyűlési képviselő arra a hírre, amely szerint László Imre, Újbuda baloldali polgármestere megemeli az építmény- és telekadót.

2020. 12. 01. 15:45
null
Simicskó István Fotó: Pólya-Pető Dávid Forrás: Országgyűlés
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Ferencváros és Józsefváros után Újbudán is adóemelést jelentett be a baloldali városvezetés. „Kénytelenek vagyunk megemelni az építményadót 468-Ft-tal és a telekadót 79-Ft-tal négyzetméterenként”– áll László Imre DK-ás polgármester előterjesztésében.

Simicskó István a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője rámutatott: a baloldal gazdaság- és versenyképességjavító intézkedések, reformok és válságkezelés alatt semmi mást nem ért, mint megszorításokat, adóemelést, elbocsátásokat.

– A rendszerváltás óta eltelt harminc év kormányzati és önkormányzati tapasztalatai egyértelműen alátámasztják azt a jelenséget, hogy azt a pénzügyi stabilitást és jól működő gazdasági szerkezetet, valamint intézményrendszert, amit a keresztény-konzervatív államférfiak és városvezetők hatékony intézkedésekkel és kemény munkával felépítettek, a szocialisták és a liberálisok a maguk önző céljaiktól vezérelve, egysíkú, idejétmúlt, és egyenesen káros gazdaságpolitikai dogmáik ketrecében vergődve képesek rövid idő alatt tönkre tenni – reagált Simicskó az újbudai sarc kivetésére. A KDNP-s politikus hozzátette: sajnos a kormánnyal ellentétben a koronavírus-járvány okozta sokkhelyzetben sem a munkahelyek megőrzésén, horribile dictu újak teremtésén, adócsökkentésen és bértámogatáson morfondíroznak a balliberális megmondóemberek, hanem minden eszközzel igyekeznek az országot mindeddig sikeresen a felszínen tartó kormányzati intézkedéseket hiteltelenné tenni, külföldön és belföldön azokat lejáratni.

– Újbuda gyurcsányista polgármestere, László Imre jó tanulóként egy betűvel sem hajlandó eltérni a baloldali dogmáktól, és a járvány kellős közepén szándékozik húzni egy nagyot a XI. kerületi adóprésen, amikor az emberek terheinek csökkentése, az egészség és a munkahelyek védelme lenne a legfontosabb. Külön tragikus, hogy a kormány egészségvédelmi intézkedéseivel szemben ő mint orvos ármánykodik – mutatott rá Simicskó István, aki szerint a legújabb lyuk azon a bizonyos nadrágszíjon az építményadó és a telekadó felemelése, amelyek tulajdonképpen a még talpon lévő munkáltatókat és közvetlenül magukat a kerületi polgárokat sújtja. A megszorítás indokaként az ellenzéki konglomerátum azon kormányzati törekvést jelölte meg, miszerint az egész országot érintő, hatékony válságkezelés finanszírozásából mindenki – tehát az önkormányzatok is – arányosan vegyék ki a részüket.

– A László Imre előterjesztésében leírtakkal szemben sem a közös erőfeszítések, sem pedig ezek terheinek közös viselése nem felelőtlenség és nem értelmetlen. Amikor a Gyurcsány–Bajnai érában a végletekig eladósodott önkormányzatokat a kormány konszolidálta az adósságukat átvállalva, akkor nem lehetett hallani azokat a hangokat, amelyek a kormányzati segítség miatt az önkormányzatiság lábbal tiprásával riogattak – emlékeztetett az országgyűlési képviselő. Simicskó István szerint amikor egy rendkívüli helyzet mindenkitől rendkívüli erőfeszítést kíván, amikor a legfontosabb az emberélet és a családok biztonsága, a baloldal hirtelen elkezdett aggódni az önkormányzat működése miatt, amelyet átmenetileg adóemelés nélkül is lehetne biztosítani.

– Persze a polgármesteri prémium, az alpolgármesterek népes apparátusa, a baráti cégek bőkezű dotálása, vagy az előbbiekhez hasonlóan szintén önkormányzati létszükségletet jelentő hivatali szőnyegvásárlás, tehát a költekezés visszafogása még átmenetileg sem fér bele a balliberális gazdálkodásba – sorolta Simicskó István azokat a tételeket, amelyekről a baloldal még a válság idején sem képes lemondani. Hozzátette: a megszorítások szükségességének bizonygatásához most is elengedhetetlenek a populista módon véres rongyként körbehurcolt stadionépítések, ugyanakkor arról nem esik szó, hogy a kormány a veszélyhelyzet ellenére sem emelt adót. Sőt, a gazdaságvédelmi akciótervvel adóbevételekről mondott le a munkahelyek védelme, valamint a munkahelyüket elvesztők és családjaik anyagi biztonságának megőrzése érdekében. Továbbá a kormány megteremtette az egészségügyi dolgozók béremelésének feltételeit.

– László Imre és társai az újbudai képviselő-testületben értelmetlennek, felelőtlennek tartják a kormány az állampolgárok és vállalkozások helyzetének javítására meghozott rendkívüli intézkedéseit, ami arra enged következtetni, hogy sem az emberélet védelme, sem pedig a járvány mihamarabbi leküzdése nem írja felül kisstílű politikai beidegződéseiket. Erre bizonyíték, a saját vajúdásuk eredményeképp kitalált helyi megszorítócsomagjuk – zárta reagálását Simicskó István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.