Újpest baloldali városvezetése távolmaradással bojkottálta a megemlékezést

Egy névnapi bulira hivatkozva mentették ki magukat a baloldali politikusok.

Békés Bence
2021. 06. 28. 16:00
VARJU László
Budapest, 2021. május 3. Varju László, a DK képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 3-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap tartotta meg az Újpesti Zsidó Hitközség azt a kegyeleti rendezvényt, amellyel a városból 1944-ben elhurcolt tizenkétezer zsidó származású lakosra emlékeztek. Az eseményre mint minden évben, az önkormányzat vezetése és országgyűlési képviselője is kapott meghívást, ennek ellenére nem jött el sem Varju László DK-s politikus, a kerület képviselője, sem a városvezetés egyetlen tagja sem. Nem voltak kíváncsi a zsidó mártírok tiszteletére szervezett eseményre továbbá Déri Tibor (Momentum) polgármester, Trippon Norbert (DK) és Kanász Nagy Máté (LMP) alpolgármesterek sem.

Információink szerint azzal mentették ki magukat, hogy László-napot ünnepelnek a szomszédos kerület, Rákospalota volt polgármesterével, jelenlegi DK-s országgyűlési képviselőjével, Hajdu Lászlóval. Ez azért is pikáns indoklás, hiszen a korábbi években Hajdu is rendszeres résztvevője volt a rendezvénynek, hiszen innen, Újpestről hurcolták el a rákospalotai zsidókat is.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a baloldali politikusoknak már nem fontos a holokauszt idején elhurcolt és meggyilkolt áldozatokra emlékezni, hiszen testületileg bojkottálták az eseményt egy névnapi bulira hivatkozva.

– Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmi megtörténhet – kezdi beszámolóját Derce Tamás, aki húsz évig volt Újpest polgármestere. Én a mai napig kötelességemnek tartom, hogy részt vegyek ezen a megemlékezésen, de amikor például a cigány nemzetiségi önkormányzat hív, oda is mindig elmegyek. Úgy vélem, hogy a nyugdíjba vonulással nem szűnt meg ez a kötelezettségem. Tudni kell, hogy

Újpest megalakulásában a zsidóságnak fontos szerepe volt, akkoriban csak itt tudtak a városba letelepedni, és számtalan fontos tisztséget töltöttek be, illetve a város fejlődésében is jelentős szerepük volt.

Ezért a háború idején a közel hatvanezer lakosból minden ötödik zsidó volt, akiket elvittek. Valószínűleg Varju László ezt nem érti és érzi, hiszen nem ismeri az újpesti közösséget és a város történetét sem. Nem ez az első kifogásolható lépés a részéről, hiszen

tavaly, amikor még eljött a megemlékezésre, letette a virágait, utána beült a kocsijába, és elment vidékre kampányolni egy antiszemita, szélsőjobboldali jelöltnek. Nagyon ízléstelennek tartom azt is

– nyilatkozta Derce Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.