Uniós és gazdasági kérdések is szóba kerültek a magyar-bolgár államfői találkozón

A bolgár köztársasági elnököt fogadta pénteken a magyar államfő Budapesten. A találkozón a két ország gazdasági kapcsolatai mellett a többi közt uniós kérdésekről is szó esett – hangzott el a felek közös sajtótájékoztatóján, a Sándor-palotában.

Forrás: MTI2019. 06. 14. 13:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János államfő az Európai Unió négy szabadságelvéről szólva azt emelte ki: ha komolyan gondoljuk az áruk, a tőke, a szolgáltatás és a személyek szabad áramlását, akkor nem fordulhat elő, hogy bolgár vagy magyar vállalkozókat szorítsanak ki az unió egyes piacairól adminisztratív eszközökkel, ahogy történt az a fuvarozókkal.

Be kell tartani a szerződéseket – hangsúlyozta.

Az államfő kiemelte Magyarország elkötelezettségét az unió nyugat-balkáni bővítése mellett és kijelentette azt is: a közösség az elmúlt években ebben a kérdésben nem volt sem szavahihető, sem kiszámítható.

Az intézmények közötti egyensúlyt is meg kell őrizni az unióban – mondta az államfő. Ahogy fogalmazott, be kell fejezni a „lopakodó hatáskörbővítést”.

Áder János a migráció kérdésében is a két ország közötti véleményazonosságot hangsúlyozta: Magyarország és Bulgária az elveket és a gyakorlati kérdéseket illetően is hasonlóan gondolkodik arról – mondta.

Az államfő a két ország gazdasági kapcsolatain belül a turizmus mellett szólt arról is, hogy Magyarország a nyolcadik legnagyobb befektető Bulgáriában, de tavaly például, Hollandia után, a második legtöbb befektetést vitte az országba.

Rumen Radev bolgár államfő egyetértett Áder Jánossal abban, hogy mindkét országnak ragaszkodnia kell a közlekedési valamint energetikai infrastruktúrája fejlesztésének uniós támogatásához, ha ugyanis ez elmarad, az unió megosztottsága még tovább nő.

A politikus partnernek és szövetségesnek nevezte a két országot az Európai Unióban, és hangsúlyozta a két ország közös álláspontját az unió jövőjét illetően.

Szerinte meg kell őrizni az unió alapelveit, az egységet és a szolidaritást és kijelentette azt is: erénnyé kell tenni azt a gyengeséget, ami a közösség megosztottságából ered. Kijelentette: egy szófiai embernek ugyanolyan jogokkal és perspektívával kell rendelkeznie, mint egy berlininek vagy párizsinak, hogy európai polgárnak érezhesse magát.

A gazdasági kapcsolatokról szólva elmondta: a bolgár-magyar áruforgalom már meghaladja az 1,6 milliárd eurót évente, a bulgáriai magyar beruházások értéke pedig megközelíti a 2 milliárd eurót.

A bolgár államfő felidézte a két ország kulturális kapcsolatait és köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet a Magyarországon élő bolgárok kapnak nyelvük, tradíciójuk, kultúrájuk és történelmi emlékezetük megőrzéséhez.

Ugyancsak köszönetet mondott a bolgár határvédelemhez nyújtott magyar támogatásért is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.