Trükkös tolvajokra, csalókra figyelmeztet a rendőrség

Jól működik a rendőrség unokázós csalók elleni kampánya, ezért a bűnözők változtattak a szisztémán.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 09. 15. 15:53
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kevesebben dőlnek be az úgynevezett unokázós csalásoknak, amikor egy kiszemelt, jellemzően idős áldozattól pénzt kérnek a magukat rokonnak kiadó bűnözők. Ebben nagy szerepe van a rendőrség bűnmegelőzési kampányának. A miskolci rendőrök tapasztalata szerint ezt a csalók is érzékelték, ezért a szokásos módon, magukat szakembernek, például villanyóra leolvasónak kiadva próbálnak bejutni a kiszolgáltatott emberek ingatlanjaiba.

Szeptemberben két olyan ügyben is sikert értek el a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai, amelyben a trükkös tolvajok jó ideje nem használt módszerekkel szereztek pénzt idős emberektől. Szeptember 15-én a bíróság letartóztatta azt a sajóbábonyi férfit, aki tíz nappal korábban megkárosított egy idős asszonyt. A gyanúsított szeptember 4-én azzal a mesével kopogtatott be egy idős asszonyhoz, hogy ő egy szeretetszolgálat aktivistája, magányos, beteg öregemberek mindennapjait hivatottak megkönnyíteni. A mesével hamar a sértett bizalmába férkőzött, aki beengedte a férfit a házába. Beszélgetésbe kezdtek, a hazudozónak sikerült elaltatnia vendéglátója éberségét, amit az azonnal ki is használt: ellopott egy pénztárcát, majd távozott. A sértett hiába vette észre azonnal a lopást, a rendőröknek csak szeptember 12-re sikerült azonosítaniuk a tolvajt, elfogták, s mivel koránál és egészségi állapotánál a védekezésre korlátozottan képes idős embert károsított meg, súlyosabb bűncselekmény, kifosztás bűntett gyanúja miatt indítottak ellene eljárást.

Egy budapesti és egy tápióbicskei férfi ellen is kifosztás gyanúja miatt nyomoznak a miskolci rendőrök, ők másfél millió forintot vittek el egy családi házban lakó idős, magányos férfitől, akit augusztus 22-én délután keresték fel, akciós műszaki, gyógyászati termékekkel házalva. Miközben a páros egyik tagja a rögtönzött termékbemutatóval elterelte az idős áldozat figyelmét, a társa végigkutatta a lakást, ékszereket, készpénzt tett zsebre, még a sértett zsebéből is kiemelte annak tárcáját. Őket szeptember 11-én sikerült beazonosítani és elfogni, a bíróság szeptember 14-én mindkét gyanúsított esetében elrendelte a letartóztatást.

A nyomozók attól tartanak, hogy az unokázós csalások elkövetői közül egyre többen térnek vissza a régi trükkökhöz. A rendőrség arra kéri az idős polgárokat, fogadják meg az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakembereinek a tanácsait!

Fotó: Police.hu

  • Minden szolgáltató, hivatal, karitatív szervezet munkatársától kérjenek fényképes igazolványt!
  • Senkit, semmilyen ürügy kapcsán ne engedjenek be otthonukba!
  • Adománygyűjtéssel kapcsolatban kérjenek postai csekket, és azon fizessék be a felajánlani kívánt összeget, amit előzetesen hozzátartozójukkal, szomszédjaikkal vagy éppen a hatósággal egyeztessenek, a rendőrök nagyon szívesen segítenek ilyen ügyekben is!
  • Ne fogadjanak otthon házalókat, nem érdemes kockáztatni, válasszák inkább a megbízható, garanciával rendelkező termékeket, szolgáltatásokat! Ha mégis így szeretne vásárolni, először vegye át és ellenőrizze az árut, és csak utána fizessen, lehetőleg a bejárati ajtón kívül!
  • Semmiképp se mutassa meg senkinek, hol tartja a pénzét, azt ne a házaló vagy a vízóra-leolvasó előtt vegye elő, csak akkora összeget készítsen elő, ami a termék vagy a szolgáltatás árát fedezi!
  • A legkisebb gyanú esetén is kérjenek rendőri segítséget!
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.