Valami nem kóser a Mazsihisz háza táján

A jelek szerint évek óta barátságtalan a viszony az egy éve főrabbiként, a Mazsihisz Rabbitestületének elnökeként tevékenykedő Róna Tamás és Heisler András között. Heisler, a Mazsihisz világi elnöke 2016-ban egy útiköltség-elszámolás kapcsán folyamodott pitiáner módszerekhez, azóta pedig előszobáztatással és adminisztratív eszközökkel bővült az eszköztára. A főrabbi a kialakult helyzetben arra szólította fel Heislert, hogy mondjon le elnöki pozíciójáról, mert méltatlanná vált arra, hogy „a magyarországi neológ zsidóság világi vezetője legyen”.

Magyar Nemzet
2020. 08. 25. 8:49
HEISLER András
Heisler András, a szövetség világi elnöke (középen) már nem levelez Róna Tamással Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében (Mazsihisz) kibékíthetetlen ellentét húzódik a világi és a vallási vezetés között, amelyről lapunk részletesen beszámolt az elmúlt napokban, hetekben. A konfliktus odáig fajult, hogy Heisler András, a szervezet világi elnöke immár levélben sem kommunikál Róna Tamás főrabbival, a Rabbitestület elnökével, helyette irományait a testületnek címezi. Egyik legutóbbi levélváltásuk kikerült egy nyilvános Face­book-oldalra, a bennfentes információk­kal rendelkező Smúzolóra. A levelet Róna Tamás főrabbi írta, ám abban idézetekként szerepelnek Heisler korábbi írásának megállapításai; az írásból korábban több részletet szemléztünk, most pedig további részleteket közlünk.

„Elnök úr, esszenciális különbség kettőnk közt, hogy míg ön bizonyítékok nélkül rágalmaz, én semmit le nem írok úgy sem önről, sem bármilyen más személlyel vagy esettel kapcsolatban, hogy ne állnának rendelkezésemre bizonyítékok” – olvasható Róna Tamás főrabbi Heislernek írt válaszában. A levél sorra vesz néhány olyan konfliktust, amelyekből kitűnik: Heisler pitiáner hatalomfitogtatással igyekezett megmutatni a főrabbinak és a Rabbitestületnek, hogy ki az úr a háznál.

Ellehetetlenítés, előszobáztatás

A levél szerint Heisler adminisztratív eszközökkel igyekezett nehéz helyzetbe hozni a Rabbitestületet. A konfliktus előzménye, hogy „eltűnt” a testület belső, 2004-es szervezeti és működési szabályzata (szmsz), a dokumentum eltűnésének körülményeit egyik fél sem részletezi. „[…] nem létező szmsz esetében minden testületi döntés megkérdőjelezhető” – érvelt levelében Heisler, amellyel kapcsolatban Róna Tamás megjegyezte, hogy Heisler Andrást csak azóta foglalkoztatja a jogi háttérnek ez a bizonytalansága, mióta nem „az önhöz végletekig lojális lágymányosi főrabbi a testület elnöke”. Róna hozzátette: „Amint Radnóti Zoltánt menesztette a testület”, Heislernek hirtelen szembetűnt ez a formai kérdés. A hiányzó szmsz kapcsán még abban sincs egyetértés a felek között, hogy Rosta Mártonnak, a Mazsihisz jogászának a téma kapcsán készült véleménye mit tartalmaz. Heisler szerint Rosta azt jelezte a Mazsihisz világi vezetőségének, hogy a jelenleg használatos dokumentum „nem szabályzat, hanem fecni”. Róna Tamás viszont másként látja. „Rosta doktor úr azt mondta, hogy van szmsz, ám a tartalma nem rekonstruálható! Ez nagy különbség, elnök úr!” – írta a főrabbi Heislernek.

A levél alapján a vita rendezését a Mazsihisz világi vezetése a saját érdekei mentén tervezte megoldani: Heisler a saját emberét ültetné a rabbik közé. „Szakmai grémiumban nincs helye laikusoknak. […] hiába igyekszik nyomást gyakorolni rabbikollégáimra, a testületi tagokat nem ön választja, és nem ön hívja vissza” – válaszolta Róna Tamás a felvetésre.

A jelek szerint az előszobáztatás régi módszerét is elővette a Mazsihisz világi vezetése a főrabbival szemben. „[…] bizonyítékokkal alá tudom támasztani, hányszor kértem találkozót öntől, önöktől, és hányszor fordultak el tőlem, szóba sem állva velem, vagy időpontot adva, hogy aztán amikor Kecskemétről felutaztam a találkozóra, a folyosón várakoztassanak, s végül ne fogadjanak” – írta Róna Tamás Heisler azon vádjával kapcsolatban, hogy a világi elnök a tájékoztatás és a személyes kapcsolatok hiányát kifogásolta.

Heisler András, a szövetség világi elnöke (középen) már nem levelez Róna Tamással
Fotó: MTI/Soós Lajos

Pitiáner módszerek

Heisler a levelében egy elszámolási ügy kapcsán is méltatlankodott. Az írás alapján az adminisztratív kekeckedések és az előszobáztatás mellett a főrabbit más méltatlan, pitiáner támadások is érték. A történet alapján világos, hogy a Heisler és Róna Tamás közötti konfliktus évek óta fennáll. „2016-ban a Nemzetközi Keresztény–Zsidó Tanács (ICCJ) meghívott vendégeként érkezhettem az Egyesült Államokba. Történelmi pillanat volt, mert az ICCJ éves konferenciáján felhelyezhettük Magyarországot a nemzetközi párbeszéd térképére”

– emlékezett vissza Róna, aki hazatérése után elszámolt a Mazsihisz felé a költségekkel. A történetet egyébként apró odaszúrásként éppen Heisler vetette fel, Róna erre reagált.

„Elnök úr bizonyos összegeket nem fogadott el, így az útiköltség egy részét visszafizettem a Síp utcának” – írta a főrabbi Heisler Andrásnak, majd részletezte az elfogadhatatlannak minősített tételeket, például pár edényt, amelyekkel a rabbi kóser ételeket tudott magának készíteni. „Elnök úr ezt nem tartotta méltányolható költésnek, hogy egy rabbi lehetőséget igyekszik teremteni magának a kóser étkezésre” vetette fel Róna. Hasonlóképp nem fogadta el Heisler azt sem, hogy a főrabbi kóser csokoládét vett, „ám az elnök úr nyilván szívesebben fogadta volna el, ha egy kóser étteremben elköltöm a csokoládé árának harmincszorosát” – fogalmazott Róna Tamás. A Mazsihisz azt a telefont sem számolta el, amelyet Rónának kifejezetten amerikai tartózkodása miatt kellett megvásárolnia – régi készüléke cserben hagyta –, annak ellenére, hogy a készüléket leadta a Síp utcában. „Elfogadtam, hogy ezek az elszámolási szabályok, bár mindenki tudhatja, hogy kicsinyes bosszúról volt szó, mert engem hívtak meg, nem pedig egy másik rabbit”– összegzett Róna Tamás.

„Ha az ön szintjére süllyednék, elnök úr, talán felvetném, hogy – mivel ön vállaltan Siófokról küldte a levelét (nyilván a jachtjáról kívánja ismét megoldani a zsidóság égető problémáit!) – nem látná-e idejét egy vagyonnyilatkozatnak az elmúlt hét esztendőre nézvést (ilyet ugyanis még nem láttunk öntől) – vetette fel a főrabbi.

A „párbeszéd” vége

Róna Tamás levelében arra szólította fel a Mazsihisz elnökét, hogy távozzon posztjáról. „[…] ezúton szólítom föl, hogyha nincsenek bizonyítékai ellenem, akkor ne vádaskodjon, ne rágalmazzon, hanem haladéktalanul mondjon le az elnöki pozíciójáról, mert ön méltatlan arra, hogy a magyarországi neológ zsidóság világi vezetője legyen!” – írta a főrabbi. Az írását úgy zárta: ez volt az utolsó alkalom, hogy a vádaskodásokra válaszolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.