Vasárnap indul ismét a házasság hete

Február 9–16. között immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg hazánkban a házasság hete programsorozatot, amellyel a házasság és a család értékeire kívánják felhívni a figyelmet. A rendezvény idei arcai Semsei Rudolf és felesége, Dobay Eszter lesznek, akik négy gyermek szüleiként mondtak igent a felkérésre.

Csekő Imre
2020. 02. 07. 13:57
Szabó László; Farkas Katalin Erzsébet
A párkapcsolatok minősége a boldog élet titka Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenharmadik alkalommal szervezik meg idén hazánkban a házasság hete rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a házasság és a család értékeire, segítséget nyújtsanak a házasságra készülőknek, valamint azoknak, akik párkapcsolati problémákkal küzdenek. A február 9–16. között tartott eseménysorozat fővédnöke idén is Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége lesz.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón tegnap Budapesten Herjeczki Kornél, a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora kiemelte, hogy idén már száz településen háromszáz program várja az érdeklődőket. Herjeczki Kornél arra is felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderül, 2019-ben 61 979 pár kötött házasságot november végéig, ami 27 százalékkal több, mint 2018 azonos időszakában volt, és csak novemberben kétszer annyian házasodtak össze, mint 2018-ban ugyanebben a hónapban. Mindez azt jelenti, hogy 2019-ben a január és november közötti időszakban több esküvő volt Magyarországon, mint 1989 óta bármikor. Herjeczki Kornél szerint ez a kormány családokat támogató politikája mellett az olyan civil kezdeményezéseknek is köszönhető, mint a házasság hete, amelyek kedvet csinálnak a házasságkötéshez.

A párkapcsolatok minősége a boldog élet titka
Fotó: MTI/Balázs Attila

A házasság hete minden évben az egyházak és civil szervezetek széles körű együttműködése révén valósul meg. A nyitó sajtótájékoztatón részt vett Mohos Gábor esztergom–budapesti segédpüspök is, aki arról beszélt, hogy miként a természet állandó törvényeinek ismerete révén ki tudjuk számítani életünk egyes eseményeit, ami biztonságérzetet ad számunkra, ugyanúgy a házasság is olyan biztonságot jelent a férj és a feleség számára, amelyre életüket alapozhatják. A püspök szerint ma a közösségi média világában szinte kötelező az aktuális trendeket követni, ami korlátozza az emberek szabadságát. Pedig az ember szabad lény, a házasság pedig két személy örök, szabad döntése, ami kiutat jelent az egyedüllétből.

A rendezvénysorozat idei arcai Semsei Rudolf üzletember és felesége, Dobay Eszter, akik négy gyermek – két fiú és két lány – szülei. Ők választották a mottót: Csapatjáték szerelemmel! Semsei Rudolf a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a világ legrégebben futó boldogságkutatásának eredménye szerint nem a pénz és a szakmai sikerek, hanem az emberi kapcsolatok minősége és száma jelentik a boldog élet nyitját.

A házasság hetét 13 évvel ezelőtt rendezték meg először hazánkban, amikor a demográfiai trendek még negatívak voltak. Mára a helyzet megváltozott, ami bizonyítja, amit a kutatások is alátámasztanak, hogy a magyar emberek igenis család- és házasságcentrikusak. Az elmúlt években nemcsak a házasságkötések száma, de a termékenységi arányszám is emelkedett, míg a válások és az abortuszok száma jelentős mértékben csökkent Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.