Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 17., szombat, Rudolf napja
HÍR TV – TROLLOltásellenes, aki a keleti vakcina ellen kampányol
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/veszitettek-a-fideszes-ep-kepviselok-kilepesevel-9479489/

Veszítettek a fideszes EP-képviselők kilépésével

Gulyás Gergely egyetért a megállapítással, hogy az Európai Néppárt már nem jobboldali párt
Markus Söder bajor miniszerelnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt bajor frakcióvezetője is amellett érvelt a hét végén, hogy a néppártnak (EPP) a politikai közép pártjának kell lennie. Weber ugyanakkor azt is beismerte, hogy a Fidesz EP-képviselőinek távozásával az EPP szakmailag kiemelkedő kollégákat veszít. A frakcióból való távozást ma David Sassoli elnök is bejelenti az Európai Parlamentben.

A hét végén is tematizálta az európai sajtót, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából. Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Süddeutsche Zeitung szombati számában megjelent interjújában kijelentette, hogy a magyar kormánypártnak a néppárti ernyőpártot is el kellene hagynia, „minden harag nélkül” kellene pontot tenni a történet végére.

Söder – akit Armin Laschet CDU-elnök mellett a kancellári szék lehetséges várományosaként emlegetnek – szerint az Európai Néppárt a polgári közép pártja és nem jobboldali párt.

A bajor miniszterelnök ezzel Orbán Viktor írására reagált, amelyben a magyar miniszterelnök az európai demokratikus jobboldal immár EPP nélküli felépítését helyezte kilátásba. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a távirati irodának a Söder-interjú margóján kifejtette: egyetért a megállapítással, hogy

az EPP már nem jobboldali párt.

– Ez az, ami miatt a Fidesz és az EPP útjai elválnak egymástól – mondta, arra is emlékeztetve: annak idején Franz Josef Strauss legendás bajor miniszterelnök, aki több mint negyedszázadon át volt a CSU elnöke, még azt mondta, a CSU-tól jobbra már csak a fal lehet. – Mi továbbra is azt képviseljük, amit Franz Josef Strauss: „Nemzeti szuverenitásunk leginkább egy erős Európában Európában érvényesülhet”.

Az EPP bajor frakcióvezetője szerint nemzeti szuverenitás nem létezik

– a Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel már Manfred Weber korábbi nyilatkozatára utalt, miszerint a modern világban nemzeti szuverenitás nincs többé.

Gulyás Gergely a nemzeti szuverenitásra voksol.
MTI/Koszticsák Szilárd

Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője folytatta a Fidesz-kritikus nyilatkozatokat a hét végén. A Profil nevű osztrák lapnak adott hosszas interjújában ellenségképek gyártásával vádolta a magyar miniszterelnököt, ám véleménye szerint a jogállamisági mechanizmus tavaly év végi, budapesti vétója volt a szakítás igazi kiváltója. – Én az EPP választási kampányában ígéretet tettem erre a mechanizmusra. […] A jogállamisági feltételrendszer az Európai Unió koronaékszere, egy történelmi léptékű változást jelent – fogalmazott.

Weber ugyanakkor azt is beismerte, hogy frakció a tizenkét fideszes EP-képviselő távozásával szakmailag felkészült, jól dolgozó kollégákat veszít.

– Figyelemre méltó, hogy a Fidesz képviselői az esetek nyolcvan százalékában a néppárt fősodrával egy vonalban szavaztak – húzta alá. Egy másik, már a német Die Weltben megjelent véleménycikkében pedig amellett érvelt, hogy az európai kereszténydemokratáknak a politikai spektrum közepén kell állniuk.

A Fidesz képviselőinek kilépését időközben az Európai Parlament is jelezte saját honlapján: a tizenkét politikus neve mellett immár a független frakciómegjelölés szerepel. A kormánypárti politikusok levélben is jelezték az EPP-ből való kilépésüket David Sassol EP-elnöknek, aki a ma kezdődő plenáris ülés elején bejelenti a változást. Ismert, amíg a Fidesz felfüggesztett tagsággal bír az Európai Néppártban, jogi akadályai vannak egy másik EP-frakcióhoz való csatlakozásnak.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Közel a cél

A regisztráltak kétharmada már megkapta az oltást
Eddig 4 millió 219 ezer ember regisztrált az oltásra, kétharmaduk (66 százalék) már meg is kapta az oltást – közölte a Koronavírus.gov.hu pénteken.

Konzervatív erők

Lengyel–magyar motorral indul az európai ébredés
Az európai szintű konzervatív erők együttműködésének a kibővítéséről egyeztetett az Alapjogokért Központ a lengyel Ordo Iurisszal.

Kiemelt

A Sopron a legfontosabb meccsén veszített a Final Fourban
A harmadik helyért a magyar bajnok a török Fenerbahce ellen játszik vasárnap délután.

Poszt-trauma

Jobbik: A DK a külföldi helytartók fő képviselője
A Jobbik szerint korrupciós ügyektől terheltek a baloldali alakulatok. Gyurcsány Ferenc szerint pedig egy szájból víz és tűz nem jöhet. Hulljon le az álarc az ellenzéki összefogásról!

Poszt-trauma

Kunhalmi Ágnes lejáratta magát az ATV-ben + videó
Vastag a bőr a képükön, annyi bizonyos.

Poszt-trauma

Dobrev, Gyurcsány: egyszerűen senkik vagytok!
Dobrev Klára ismét a keleti, az orosz és kínai vakcinák ellen hergelt, hangoztatva, hogy „senki nem mondja ki azt, hogy ezek a vakcinák segítenének”.

Aktuális

Képek a megújuló és bővülő zánkai Erzsébet-táborról!
Novák Katalin és Gulyás Gergely miniszterek a helyszínen tekintették meg az előrehaladt munkálatokat.

Fricz Tamás blogja

Egyetlen kérdésem van: a Gyurcsány nevű politikai kalandor a törvények felett áll?
Ha viszont ez a figura nem áll a törvények felett – remélem így van –, akkor az április 7-i parlamenti ámokfutása után törvényes eljárást kellene kezdeményezni ellene.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!