Vírusvariációk Népszavára

A véleményvezérek dolga mindig ellentmondani.

Franka Tibor
2020. 04. 21. 15:04
null
Márciusban lehetőség volt arra, hogy a nyugdíjasok tízezer forintos Erzsébet-utalványt kapjanak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal szócsöve egyik véleményvezére heti rendszerességgel próbálja a leírt szavak sajátos észjárása szerinti összepancsolásával bizonygatni, hogy Orbán tulajdonképpen sohasem mond igazat. A miniszterelnöknek a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos rádiós bejelentését a következőképpen vezette fel, majd pedig kommentálta: „Azt állította Orbán, hogy azért állítják vissza a 13. havi nyugdíjat, mert eddig, ha jött egy komoly válság, a baloldali kormányok, elvettek az emberektől egy havi fizetést és nyugdíjat, most ez nem következhet be, hanem többlet segítséget nyújt számukra a kormány. Ezzel szemben a tény az, – fogalmaz a véleményvezér, mintegy helyre téve a miniszterelnököt – hogy a 2008-2009-es világválságban a kormánynak spórolnia kellett, most azonban olyan jellegű a válság, hogy költenie kellene a bajbajutottak megsegítésére.”

Ha jól értjük a sajátosan baloldali, pártállami időkre hajazó véleményvezér e heti „példabeszédét”, akkor a válság szó egyértelmű jelentése a továbbiakban akként módosulna, hogy létezik jó és rossz válság. (?) Mert a Gyurcsány-féle válság idején ugye szükségszerű volt – micsoda marxista magasságok – elvenni az emberek nyugdíját, fizetését, családi ezüstjét, hiszen a kormánynak spórolni kellett. A krízis jellegét tekintve, tehát helyes volt a bajba juttatott, ezért ártatlan tömegeket megsarcolni.

Ugyanakkor napjainkban olyan jellegű válságban gyötrődünk, amikor Orbánnak viszont kötelező lenne költenie, amire és akikre az ellenzék jónak látja.

Összevetve: Gyurcsány jót tett velünk szerencsétlenekkel, amikor kizsebelt bennünket, Orbán viszont egyértelműen rosszat tesz, ha most nem ad – a magyar burzsoáziát leszámítva – mindenkinek, legalább egy kiló aranyat. (A baloldaliaknak inkább kettőt.) Hogy akkor miből áll majd talpra az ország a járvány után? Az már legyen a miniszterelnök dolga!

Nincsen jó vagy rossz válság! Miként nincsen baloldali vagy jobboldali vírusfertőzött sem. Komoly válság van! Nem pedig „terülj-terülj asztalkám”.

A véleményvezérek dolga mindig ellentmondani: Ezt várják el maguktól, és ezt várják el tőlük a sajátjaik. Ezért fizetik őket. Céljuk nem mindig az, hogy elmondják a teljes igazságot, hanem, hogy bármi áron felkeltsék a figyelmet. Pedig a tényfaragás, meg a szópancsolás – különösen válság idején – a hitelesség sírásói.

Remélem balról is.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.