Volt munkaadójával végeztetett kutatást Karácsony Gergely

A főváros imázscége megbízta Karácsony Gergely volt munkaadóját és extanácsadójának cégét, hogy készítsen kutatást a vakcinákról; ebben valamiért a pártpreferenciákra is rákérdeztek. Aztán kiszivárogtatták a HVG-nek a közpénzből készült, de mégsem nyilvános felmérést.

Forrás: mandiner.hu2021. 02. 17. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvélemény-kutatást készíttetett a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat hivatalos turisztikai, kulturális és marketingszervezete, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. a budapesti lakosság vakcinákhoz való hozzáállásáról. A hírről beszámoló HVG cikke szerint a kutatásra a fővárosnak egy oltással kapcsolatos tájékoztató kampányhoz volt szüksége – írja a Mandiner.hu.

Az nem teljesen világos, hogy a főváros imázscége miért indít bármilyen egészségügyi kampányt olyan témában, amelyben az országos állami szervezetek illetékesek, de számos más kérdés is felvetődik a témával kapcsolatban. Mindenekelőtt az, hogy miért költ ilyesmire a főváros, amikor Karácsony Gergely főpolgármester szerint épp nagyon kevés a pénzük.

Karácsony-közeli cégek megbízásai

Az sem egyértelmű, miért nem egy, hanem rögtön két közvélemény-kutatót bíztak meg a projekttel. Felvetődik emellett, hogy miért éppen a Mediánt – Karácsony Gergely volt munkahelyét – és a 21 Kutatóközpontot – Karácsony Gergely volt tanácsadójának cégét – bízták meg a feladattal.

Kérdés az is, hogy egy vakcinákról szóló kampányhoz mi köze a budapestiek pártpreferenciáinak

(mert hogy erre is rákérdeztek a kutatásban).

A kutatás jelen pillanatban nem elérhető sem a Medián honlapján, sem a 21 Kutatóközpont oldalán (az előbbi oldala nem is működik). Nem tudni, hogy a HVG honnan értesült a belsős információkról (más médiumok csak a portáltól átvéve jelentették meg a hírt).

A felmérés egyik fő állítása, hogy a „fővárosi fideszesek” is a kínai vakcinában bíznak a legkevésbé.

A történet tehát: egy Karácsony Gergely főpolgármester alá tartozó fővárosi cég megbízza Karácsony volt munkaadóját és korábbi tanácsadóját egy kutatással. A turisztikai imázscégnek végzett kutatás eredményeiben a megkérdezettek pártpreferenciái is szerepelnek.

A közpénzből végzett felmérés részletes eredményei a köz számára nem elérhetők, de a HVG mégis hozzáfért az eredményekhez, amelyek egy részét, az általuk preferált adatokat kiválogatva közölték. Lényeges adalék a történethez: az Opten céges adatbázis szerint Szauer Péter, a HVG-t kiadó HVG Kiadó Zrt. vezérigazgatója minősített többségű szavazati joggal rendelkező tulajdonos a Medián Kft.-t részben birtokló CD Press Kft.-ben.

Válaszok egyelőre nincsenek

A fővárosi önkormányzat és a Budapest Brand sajtóosztályát közel egy hete levélben kérdeztük az ügyben. Az alábbi kérdéseket tettük fel nekik – írja az oldal.

  • Miért éppen a Mediánt és a 21 Kutatóközpontot bízták meg a kutatás elkészítésével?
  • A szerződéskötést megelőzte-e nyílt verseny?
  • Miért csak a HVG-hez jutott el a kutatás?
  • Nyilvánosan elérhető-e a kutatás teljes anyaga vagy annak bármely részlete?
  • Mivel egyelőre nem érkezett válasz, a portál közérdekű adatigényléssel fordul a fővárosi önkormányzathoz, mert úgy gondolják, a budapestieknek joguk van tudni, mire és miért költik a pénzüket – derül ki a cikkből.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.