Zombori sokkolta a Duna Arénát

Zombori Gábor, a Budafóka SE 16 éves reménysége szédületes úszással, fejtetőre állítva a papírformát 3:46,06 perces világbajnoki csúccsal, ráadásul az olimpiai A szintet teljesítve megnyerte a 400 méter gyorsot a Duna Arénában, a junior világbajnokság nyitónapján. Hogy mekkora szenzáció Zombori győzelme, ahhoz egy adalék: csak a tizenötödik legjobb idővel rendelkezett a mezőnyben!

Ch. Gáll András
2019. 08. 20. 19:17
null
Zombori Gábor aranyérmével Fotó: Ch. Gáll András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az volt az általános nézet a világbajnokság kezdete előtt, hogy ezúttal nem ismételhető meg a 2017-es indianapolisi junior vb magyar éremcunamija, mivel nincsenek Milák Kristófhoz vagy Késely Ajnához fogható klasszisaink a mai 15-18 évesek között, és jó, ha egy-két dobogós helyezés becsúszik.

Ehhez képest már kedd délelőtt robbant a bomba: Zombori Gábor – aki csak októberben tölti be a tizenhetet – toronymagasan a legjobb idővel, 3:46,97 perces világbajnoki csúccsal került a délutáni döntőbe, s két tizedre megközelítette az olimpiai A szintet. Ez egyben korosztályos országos csúcs is volt, időeredményét adta át a múltban a vörös hajú budafoki srác.

Zombori Gábor aranyérmével
Fotó: Ch. Gáll András

Két órával később Zombori a 4x100-as magyar férfi gyorsváltót is bevitte a döntőbe, más kérdés, hogy több szakember emiatt vakargatta a feje búbját, mert a 400-as döntő résztvevői akkor már javában pihentek, regenerálódtak, amikor Zombori még erejét megfeszítve küzdött a nemzeti színekért a váltóban. Csak nehogy megbosszulja magát este a döntőben…

Majdnem megbosszulta, de csak majdnem!

Zombori a 4-es pályán remekül rajtolt, az első 250 méteren vezetett, volt, hogy egy teljes testhosszal, de a táv kétharmadánál feljött a nyakára az ausztrál Thomas Neill, sőt, 300 környékén egy pillanatra a vezetést is átvette!

De Zomborit a hazai medencében ezen az estén nem lehetett legyőzni. Mozgósította utolsó erőtartalékait, visszatámadott, és eszméletlenül izgalmas hajrában, tovább faragva világbajnoki csúcsából 3:46,06 perces idővel győzött, 21 századdal megelőzve Neillt. Ezzel nemcsak a vb első aranyérmese lett, hanem az olimpiai A szintet is teljesítette, azaz minden valószínűség szerint ott lesz jövőre Tokióban!

 

– Döbbenetes, hat másodperces javulás az eddigi legjobbjához képest, gondolt ilyesmire? – kérdeztük Zomboritól.

– Nem hat, hanem hét! – válaszolt mosolyogva Horváth Tamás tanítványa. – Nem igazán készültünk a 400-ra, inkább a 200-ra, de úgy látszik, az az edzésterv, amit Tamás bá’ kidolgozott, és amit sikerült megvalósítanom, ehhez is elég volt. Természetesen nem számítottam arra, hogy aranyérmes leszek, világbajnoki csúccsal.

– És ráadásképpen megvan az olimpiai A szint!

– Igen, ez azt jelenti, hogy valószínűleg megyek az olimpiára, de inkább a 200 gyorsra fogok készülni, mert ott jobb vagyok. És hát az az igazság, hogy én valójában hátúszó vagyok, a 200-on indulok is itt a vb-n, a 100-on ma azért nem tudtam, mert ütközött a 400 gyorssal.

– Ennél a 3:46,06-nál jobbat senki sem úszott Magyarországon, a felnőttek sem!

– Valóban, sőt, a kvangdzsui világbajnokságon ezzel az idővel hatodik lehettem volna. Ha jövőre be tudok menni 3:46 alá, akkor ebből egy olimpiai döntő is összejöhet. De én még mindig a 200 gyorsot tartom reálisabb esélynek.

– Mi van a hátúszással?

Alapból hátúszó vagyok, de most jobban megy a gyors, mint a hát, és én is jobban szeretem.

– A délelőtti váltó nem vett ki sokat önből? Majdnem ráment az aranyérem…

– Dehogynem, féltem is, amikor az ausztrál srác egy pillanatra megelőzött, de olyan biztatást kaptam a közönségtől, hogy egyszerűen nem veszíthettem. Ha nem a Duna Arénában van ez a döntő, biztos, hogy nem én vagyok az aranyérmes!

Horváth Tamás, az edző
Fotó: Ch Gáll András

Horváth Tamás – aki kisgyermekkora óta edzi Zomborit – kisírt szemmel nyilatkozott kedvenc tanítványa győzelméről.

– Már egy óra eltelt Gábor győzelme óta, de az imént is elbőgtem magam, amikor felidéztem az úszását – mondta a budafoki mester.

– Természetesen engem is meglepett ez a hatalmas fejlődés, legjobb esetben döntőt vártam Gábortól, aranyérmet semmiképpen. Életem legboldogabb pillanatai ezek, el sem hiszem, hogy Gábor világbajnok. Holnap nekivágunk a 400 vegyesnek és a 200 gyorsnak is, délelőtt előbb van a vegyes előfutama, és utána a 200 gyorsé, viszont este előbb van a 200 gyors döntője, úgyhogy utána minden teher nélkül leúszhatja a vegyest is. A 200 gyors a főszáma, meglátjuk, mire lesz képes.

Horváth remekül építette fel Zombori felkészülését, mivel hat hete, a kazanyi ifjúsági Eb-n nem futtatta fel csúcsformára tanítványát, aki nem is remekelt a tatár fővárosban. A pesti junior vb volt az igazi cél, és eddig minden fantasztikus.

Szerdán jöhet a folytatás a 200 gyorssal és a 400 vegyessel!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.