Az ausztrál Adelaide Egyetem kutatói elmagyarázták, hogy a szervezetünk nem csak a szájüregben elhelyezkedő ízlelőbimbók segítségével érzékeli az édes ízt.
„Amikor az édes ízről beszélünk, a legtöbb ember az édes ételek ízlelésére gondol a nyelvünkön, de a kutatók már kimutatták, hogy az édes ízt érzékelő receptorok az emberi szervezet számos más pontján is jelen vannak. Csak mostanában kezdjük felismerni a bélrendszerben lévő édes ízérzékelő receptorok jelentőségét, és azt, hogy mit jelentenek ezek a 2-es típusú diabéteszes betegek számára” – mondta a Diabetes legújabb számában megjelent tanulmány társszerzője, Richard Young.
A mostani kutatás során a szakértők tizennégy egészséges, és tizenhárom 2-es típusú diabéteszes beteget vizsgáltak. Young és munkatársai kimutatták, hogy az egészséges felnőttekben a bélrendszerben elhelyezkedő édes ízérzékelő receptorok lehetővé teszik, hogy szervezetük szabályozza a glükózfelvételt 30 perccel azután, hogy a receptorok érzékelték a glükózt. A 2-es típusú diabéteszes betegek azonban olyan rendellenességekkel rendelkeztek, melyek következtében felgyorsult a glükózfelvétel.
„Eredményeink azt mutatják, hogy a diabéteszes betegekben a szervezet gyorsabban és nagyobb mennyiségben szívja fel a glükózt, mint az egészséges személyekben” – összegezte a kutatást Young. „Ez azt bizonyítja, hogy a diabétesz nem csupán a hasnyálmirigy és az inzulin rendellenessége, hanem a bélrendszer nagyobb szerepet játszik benne, mint eddig gondoltuk. Ez pedig valószínűleg azzal magyarázható, hogy a szervezet saját glükózfelvétele az édes ízérzékelő receptoroktól függ, ami a 2-es típusú diabéteszes betegekben rendellenesen szabályozott.”
Több gyümölcs, különösen áfonya, alma és szőlő fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ám a gyümölcslének nincs ilyen hatása – állapította meg egy friss nemzetközi kutatás.
Különösen idősebb korban, 50 év felett ajánlott nagyon odafigyelni arra, hogy az ember mit eszik, iszik. Az egyszerű víz, a diófélék, a kelkáposzta, a lenmag és a frissen elkészített ételek csodára lehetnek képesek.
Egyedül a kor az, ami ellen nem tehetünk a cukorbetegség megelőzésének érdekében. Még az örökletességnek sem kell érvényesülnie, ha hajlandók vagyunk egészséges életmódra váltani.
Az étkezések utáni negyedórás séta megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását az idős embereknél. A több rövid gyaloglás éppoly hatásos, mint a napi egy hosszú – mutatta ki egy amerikai tanulmány.
A testmozgás a fiatalabb betegekre is jó hatással lehet: egy kilenc hónapos aerobik- és állóképességet javító edzésprogram számottevően javíthatja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők életminőségét. Az állandó stressz ludas a diabétesz kialakulásában.
A nyers, pörköletlen kávébab természetes kivonata hatékony eszköz lehet a diabétesz miatt ingadozó vércukorszint szabályozására.
A mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás akár cukorbetegséghez is vezethet. Az említett betegség igen alattomos, szépen csendben, fájdalom nélkül képes tönkretenni a kis- és nagy ereket, majd az egyes szerveket. Ma hétszázezer cukorbeteg van Magyarországon, és a számuk rohamosan nő.