Másként érzékelik a cukor ízét a diabéteszesek

A 2-es típusú diabéteszes betegekben a bélrendszer rendellenesen érzékelheti az édes ételek ízét, ami a glükózfelvétel zavaraihoz vezethet.

Betegszoba.hu
2013. 09. 03. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál Adelaide Egyetem kutatói elmagyarázták, hogy a szervezetünk nem csak a szájüregben elhelyezkedő ízlelőbimbók segítségével érzékeli az édes ízt.

„Amikor az édes ízről beszélünk, a legtöbb ember az édes ételek ízlelésére gondol a nyelvünkön, de a kutatók már kimutatták, hogy az édes ízt érzékelő receptorok az emberi szervezet számos más pontján is jelen vannak. Csak mostanában kezdjük felismerni a bélrendszerben lévő édes ízérzékelő receptorok jelentőségét, és azt, hogy mit jelentenek ezek a 2-es típusú diabéteszes betegek számára” – mondta a Diabetes legújabb számában megjelent tanulmány társszerzője, Richard Young.

A mostani kutatás során a szakértők tizennégy egészséges, és tizenhárom 2-es típusú diabéteszes beteget vizsgáltak. Young és munkatársai kimutatták, hogy az egészséges felnőttekben a bélrendszerben elhelyezkedő édes ízérzékelő receptorok lehetővé teszik, hogy szervezetük szabályozza a glükózfelvételt 30 perccel azután, hogy a receptorok érzékelték a glükózt. A 2-es típusú diabéteszes betegek azonban olyan rendellenességekkel rendelkeztek, melyek következtében felgyorsult a glükózfelvétel.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a diabéteszes betegekben a szervezet gyorsabban és nagyobb mennyiségben szívja fel a glükózt, mint az egészséges személyekben” – összegezte a kutatást Young. „Ez azt bizonyítja, hogy a diabétesz nem csupán a hasnyálmirigy és az inzulin rendellenessége, hanem a bélrendszer nagyobb szerepet játszik benne, mint eddig gondoltuk. Ez pedig valószínűleg azzal magyarázható, hogy a szervezet saját glükózfelvétele az édes ízérzékelő receptoroktól függ, ami a 2-es típusú diabéteszes betegekben rendellenesen szabályozott.”

Több gyümölcs, különösen áfonya, alma és szőlő fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ám a gyümölcslének nincs ilyen hatása – állapította meg egy friss nemzetközi kutatás.

 

Különösen idősebb korban, 50 év felett ajánlott nagyon odafigyelni arra, hogy az ember mit eszik, iszik. Az egyszerű víz, a diófélék, a kelkáposzta, a lenmag és a frissen elkészített ételek csodára lehetnek képesek.

 

Egyedül a kor az, ami ellen nem tehetünk a cukorbetegség megelőzésének érdekében. Még az örökletességnek sem kell érvényesülnie, ha hajlandók vagyunk egészséges életmódra váltani.

 

Az étkezések utáni negyedórás séta megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását az idős embereknél. A több rövid gyaloglás éppoly hatásos, mint a napi egy hosszú – mutatta ki egy amerikai tanulmány.

 

A testmozgás a fiatalabb betegekre is jó hatással lehet: egy kilenc hónapos aerobik- és állóképességet javító edzésprogram számottevően javíthatja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők életminőségét. Az állandó stressz ludas a diabétesz kialakulásában.

 

A nyers, pörköletlen kávébab természetes kivonata hatékony eszköz lehet a diabétesz miatt ingadozó vércukorszint szabályozására.

 

A mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás akár cukorbetegséghez is vezethet. Az említett betegség igen alattomos, szépen csendben, fájdalom nélkül képes tönkretenni a kis- és nagy ereket, majd az egyes szerveket. Ma hétszázezer cukorbeteg van Magyarországon, és a számuk rohamosan nő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.