Ásványi anyagok és nyomelemek kalauza

Ahhoz, hogy az emberi szervezet megfelelően működjön, nemcsak táplálékra, hanem kiegészítő anyagokra is szüksége van.

null

Az ásványi anyagokat a táplálékkal együtt kell felvenni, mert az emberi szervezet saját maga nem tudja előállítani. Íme a legfontosabb ásványi anyagok, szerepük és forrásaik.

Kalcium

A csontok és a fogak építőköve, hiánya csonttöréshez vezet. De szükséges a véralvadáshoz, a sejthártyák épségéhez, az idegrendszer működéséhez. Javasolt napi szükséglet: 800 mg.

  • Parmezán: 850 mg/100 g
  • Cheddar: 800 mg/100 g
  • Paraj: 600 mg/100 g
  • Aszalt füge: 280 mg/100 g
  • Mandula: 250 mg/100 g
  • Kálium

    Szabályozza a vízháztartást, karbantartja az idegpályákat, szükséges az izomsejteknek és a vértesteknek. Javasolt napi szükséglet: 3000 mg.

  • Aszalt sárgabarack: 1880 mg/100 g
  • Szójaliszt: 1660 mg/100 g
  • Aszalt őszibarack: 1100 mg/100 g
  • Búzakorpa: 1160 mg/100 g
  • Mazsola: 860 mg/100 g
  • A búzakorpa is gazdag káliumban
    Fotó: unsplash

    Nátrium

    A vízháztartás szabályozásában játszik szerepet, aktivizálja a különbözõ enzimeket, hozzájárul a szénhidrát és a fehérje beépüléséhez. A napi szükségletet a sós ételek fedezik.

    Foszfor

    A csontok és a fogak építőköve, emellett az anyagcsere folyamatában és a táplálék feldolgozásában játszik szerepet. Javasolt napi szükséglet: 620 mg.

  • Ömlesztett sajtok: 950-1000 mg/100 g
  • Tojássárgája: 570 mg/100 g
  • Bab, borsó, lencse: 400 mg/100 g
  • Máj (marha, sertés): 350-380 mg/100 g
  • A teljes cikk, benne a vas, jód, cink és réz ásványi anyag- és nyomelemtartalmával ITT érhető el.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.