Szilvalekváros gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal

Pont, mint a hüttében: Germknödel osztrák módra.

null

Az osztrák hütték sztárja a Germknödel, vagyis a gőzgombóc. Az elnevezése arra utal, hogy a gombócokat ez esetben nem főzik, hanem gőz fölött párolják. Mészáros Balázs séf most a Mindmegette konyhájában készítette el a gőzgombócokat, amiket sűrű, rumos szilvalekvárral töltött meg. Tálalásnál nyakon öntötte őket krémes vaníliasodóval, végül pedig megszórta őket mákkal. Ha eddig még nem próbálták elkészíteni otthon, itt az ideje – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

Fotó: Képernyőkép/Youtube

A gőzgombóc otthoni elkészítésének egyetlen sarokpontja van, a gőzölés. A tészta ugyanis – ahogy a nevéből is következik – se nem fő, se nem sül, hanem a vízgőznek köszönhetően párolódik. A legjobb, ha van gőzpárolónk, de ha nincs, akkor egy nagyobb lábas, s egy azon fixen megálló szita vagy sűrű szövésű anyag is megteszi.


A sodó helyett akár olvasztott csokoládéval vagy gyümölcsökből készített raguval is nyakon önthetjük. A mák helyett darált dió vagy más csonthéjas is kerülhet rá. Készíthetünk akár gundel gőzgombócot is: a sárgabaracklekvárral töltött gombóchoz narancsos csokoládéöntetet kínálhatunk és darált dióval szórhatjuk meg a végeredményt.

 

HOZZÁVALÓK:
 

A tésztához:

  • 1 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás sárgája
  • 1/4 db citrom reszelt héja
  • 3 ek vaj

 

A töltelékhez:

  • 13 dkg sűrű szilvalekvár
  • 1 ek rum

 

A vaníliasodóhoz:

  • 4 dl tej
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 2 ek porcukor
  • 1 ek keményítő
  • 1 csipet só

 

A tálaláshoz:

  • vaj
  • 5 dkg darált mák
  • 1 ek porcukor

 

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjat és lágy tésztává dagasztjuk.
  2. Langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk és tenyérrel lelapítjuk.
  3. A szilvalekvárt a rummal kikeverjük és a tészták közepébe elosztjuk, majd gombóccá formáljuk őket és olvasztott vajjal megkenjük.
  4. Előkészítjük a gőzölőnket, kevés vizet forralunk az aljában, ezután pár centi távolságra ráhelyezzük a gombócokat és kb 15 perc alatt kigőzöljük őket letakarva.
  5. Ameddig a gombóc készül, a sodóhoz minden hozzávalót összekeverünk és folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd tányérba merjük még melegen.
  6. A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal megkenjük, a sodóra rátesszük és a porcukros mákkal meghintjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.