Az osztrák hütték sztárja a Germknödel, vagyis a gőzgombóc. Az elnevezése arra utal, hogy a gombócokat ez esetben nem főzik, hanem gőz fölött párolják. Mészáros Balázs séf most a Mindmegette konyhájában készítette el a gőzgombócokat, amiket sűrű, rumos szilvalekvárral töltött meg. Tálalásnál nyakon öntötte őket krémes vaníliasodóval, végül pedig megszórta őket mákkal. Ha eddig még nem próbálták elkészíteni otthon, itt az ideje – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
A gőzgombóc otthoni elkészítésének egyetlen sarokpontja van, a gőzölés. A tészta ugyanis – ahogy a nevéből is következik – se nem fő, se nem sül, hanem a vízgőznek köszönhetően párolódik. A legjobb, ha van gőzpárolónk, de ha nincs, akkor egy nagyobb lábas, s egy azon fixen megálló szita vagy sűrű szövésű anyag is megteszi.
A sodó helyett akár olvasztott csokoládéval vagy gyümölcsökből készített raguval is nyakon önthetjük. A mák helyett darált dió vagy más csonthéjas is kerülhet rá. Készíthetünk akár gundel gőzgombócot is: a sárgabaracklekvárral töltött gombóchoz narancsos csokoládéöntetet kínálhatunk és darált dióval szórhatjuk meg a végeredményt.
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 1 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 25 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás sárgája
- 1/4 db citrom reszelt héja
- 3 ek vaj
A töltelékhez:
- 13 dkg sűrű szilvalekvár
- 1 ek rum
A vaníliasodóhoz:
- 4 dl tej
- 2 db tojás sárgája
- 1 tk vaníliás cukor
- 2 ek porcukor
- 1 ek keményítő
- 1 csipet só
A tálaláshoz:
- vaj
- 5 dkg darált mák
- 1 ek porcukor
ELKÉSZÍTÉS:
- Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjat és lágy tésztává dagasztjuk.
- Langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk és tenyérrel lelapítjuk.
- A szilvalekvárt a rummal kikeverjük és a tészták közepébe elosztjuk, majd gombóccá formáljuk őket és olvasztott vajjal megkenjük.
- Előkészítjük a gőzölőnket, kevés vizet forralunk az aljában, ezután pár centi távolságra ráhelyezzük a gombócokat és kb 15 perc alatt kigőzöljük őket letakarva.
- Ameddig a gombóc készül, a sodóhoz minden hozzávalót összekeverünk és folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd tányérba merjük még melegen.
- A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal megkenjük, a sodóra rátesszük és a porcukros mákkal meghintjük.