A Pókember bizonyítja, hogy van remény a mozik számára

A járvány előtt jellemző 350 feletti premierrel szemben évente már csak 180-220 filmet mutatnak be, azok viszont tovább maradnak műsoron, mint korábban – írja a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 04. 09. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mozilátogatók száma az idei év első három hónapjában még messze elmaradt a pandémia előtti időszakban mért nézőszámoktól – mondta a VG-nek Buda Andrea, a Cinema City marketingigazgatója. Az artmozik pedig a tavaly májusi újranyitás óta a világjárvány előtti nézők felét tudták csak hozni, ez 386,5 ezer főt jelentett – válaszolta a lapnak Répás Ágnes, a Budapest Film Zrt. kommunikációs vezetője. 

A Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint két film, a Batman és az Uncharted csaknem egymilliárd forintos árbevételt hozott a kasszákba. A Pókember – Nincs hazaút pedig már át is lépte az egymilliárd forintos forgalmat és 609 ezer nézőt vonzott a vásznak elé a bemutatója óta eltelt 16 hét alatt.

Az utóbbi film a Covid előtti időszakban is a top három film közé került volna, nem véletlenül emelte ki Buda Andrea, hogy ez most az egyik blockbuster, vagyis kasszasiker. A Pókember a premier hétvégéjén minden idők harmadik legnagyobb bevételét és negyedik legnagyobb nézőszámát hozta, a multiplex hálózat marketingigazgatója szerint ez is azt támasztja alá, hogy nem kell még temetni a mozizást. 

A legnézettebb tíz filmet március 31-e és április 3-a között 126,3 ezren tekintették meg, ami 222,8 millió forint bevételt jelentett a filmforgalmazóknak.

Érdekesség, hogy ezt megelőzően még csak 114,1 millió forintja származott a mozisoknak a jegyértékesítésből, vagyis egyik hétről a másikra 95 százalékos ugrásnak örülhettek a mozisok. Április második felétől várhatóan még telítettebbek lesznek a mozik, hiszen jön a Sonic második része, májusban egy új Marvel-film kerül a vásznakra, nyáron pedig jön a Top Gun: Maverick, a Jurassic World: Világuralom, a Minyonok, illetve a Thor új része. Karácsony előtt pedig bemutatják az Avatar második részét – derül ki a VG írásából.

Buda Andrea kiemelte, utóbbiak mindegyike több százezer nézőt jelenthet, példaként említette, hogy anno 2010-ben az Avatarra 1,5 millióan voltak kíváncsiak.

Az idén 180-220 bemutatóval számolnak, ami hetente legalább 2-3 új filmet jelent, ugyanakkor az látszik, hogy az alkotások sokkal tovább maradnak műsoron, mint korábban. A járvány előtt átlagosan hetente 4-7 új filmet mutattak be, évente több mint 350-et. Ez a kisebb moziknak nehézséget is jelentett, nagyon gyorsan le kellett venni a műsorról a premierfilmeket. 

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.