A fegyverműves szakma titkai az M5 műsorán

A fegyverkészítés nem azt jelenti, hogy vasból kimunkálnak egy fegyvert, derült ki a Mesterember vasárnapi adásából. De akkor mit takar a fegyverműves szakma? Miként lehet kitanulni a mesterséget? Erről szólt az M5 csatorna pályaválasztó műsorának legutóbbi epizódja.

Forrás: MTVA2021. 06. 14. 16:50
null
Vas Judit Gigi a megmunkált fegyvert egy lőtéren ki is próbálta Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az M5 kulturális csatorna hétről-hétre jelentkező sorozatának készítői a színes, érdekes és divatos mesterségek mellett bemutatják a kevésbé felkapott vagy ismert hiányszakmákat is. A legutóbbi adás a fegyverműves szakma kulisszatitkaiban nyújtott betekintést, amiben a műsorvezető, Vas Judit Gigi a megmunkált fegyvert egy lőtéren ki is próbálta.

„A fegyverkészítés nem azt jelenti, hogy egy darab vasból kimunkálok egy fegyvert, hanem többek között azt, hogy egy sportlövő kérése alapján átalakítom. Ezen kívül karbantartást is végzek, mert vannak olyan fázisok, amelyeket egy fegyvermester tud csak elvégezni” – mesélte Tibori Ádám fegyverműves és meg is mutatta, miként kell darabokra szedni és kitisztítani egy pisztolyt.

Vas Judit Gigi a megmunkált fegyvert egy lőtéren ki is próbálta
Fotó: Youtube

„Jelenleg műszaki – esztergályos vagy műszerész – alapvégzettség után a szakmát a csongrádi Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumban lehet kitanulni. Négy év alatt juthat valaki olyan képzettséghez, amellyel elkezdhet fegyverjavítóként dolgozni” – mesélte a Mesteremberben Tibori Ádám, aki már az általános iskolában eldöntötte, hogy ebben a szakmában szeretne dolgozni.

Kis kaliber vagy nagy kaliber? Hogyan kell karbantartani? Ez mind kiderül az említett adásból, amelyet IDE kattintva lehet újranézni!

Mesterember – Minden vasárnap 16.45-től az M5 műsorán!

40 év felett is megéri új szakmát tanulni

A diploma ma már nem garancia a magasabb fizetésre, és egyre több olyan helyzettel kerülhetünk szembe, ahol többet ér két szakma, mint egy felsőfokú papír. A járványidőszak is rávilágított, hogy előny, ha ott lapul a zsebünkben egy aduász szakma, ami vészhelyzetben segít a felszínen maradni. A karrierváltás nem feltétlenül függ az életkortól, és előbb-utóbb mindenkit elérhet a kiégés, vagy valamilyen oknál fogva váltásra kényszerülhet. Íme Ildikó, Viktória és Koppány története arról, hogy 40 felett is megéri váltani, vagy fiatalon több szakmát kitanulni.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.