A teljesítőképesség határán

A hosszú és nehéz túrák teljesítése rengeteg kis összetevőn múlik. Sokan vágnak neki negyven-hatvan kilométeres vagy még hosszabb távoknak is, néhány fontos szabályt azonban senkinek sem árt betartania. Archív cikkünk, frissítésekkel.

Forrás: CSUPASPORT2021. 07. 04. 9:14
null
A folyamatos le- és felmenetek, valamint a hosszú gyaloglás miatt az ember idővel elkezdi érezni a combizmait Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki járt már legalább 40 kilométeres teljesítménytúrán, annak a fejében biztosan megfogalmazódott a kérdés: mit keresek én itt? A nyári melegben leginkább egy jó hideg üdítőre vagy zuhanyra, a téli hidegben egy tál meleg levesre vagy forró fürdőre vágyik az ember – aztán mégsem használja ki a feladás meglehetősen vonzónak tűnő lehetőségét, és megy továb.

A folyamatos le- és felmenetek, valamint a hosszú gyaloglás miatt az ember idővel elkezdi érezni a combizmait
Fotó: PEXELS

Pedig a negyven kilométer még csak a kezdet. Magyarországon szinte minden hétvégén találni olyan teljesítménytúrát, amely legalább ekkora távval „kecsegtet”. Gyakorlott túrázók azonban fel sem kelnek ennyiért, ők jelentősebb kihívásokra vágynak. És hazánk hegyei – bár nem nőttek különösebben magasra –, ehhez is megfelelő terepet kínálnak. Ügyes szervezéssel és útvonal-kijelöléssel könnyen össze lehet állítani olyan teljesítménytúrát, amely megfelel a legnagyobb ínyenceknek, és a hobbitúrázóknak is kellő ösztönző erőt jelent.

A legnépszerűbb ebből a szempontból kétségkívül a Kinizsi Százas, amely a túrázással ismerkedőknek nehéz, de reálisan elérhető célt, a jelentősebb erőpróbák kedvelőinek pedig minden évben a biztos alapot jelenti 1981 óta.

„Annak idején, a nagyszombati százason gondoltuk ki, hogy megismertetünk valami újat a hazai természetjárókkal, de nem számítottunk rá, hogy ennyire népszerű lesz – idézte fel a kezdeteket Kovalik András, a Kinizsi Százas rendezője. – Az első Kinizsit szeptemberben rendeztük meg, azért tettük át májusra, hogy kitérjünk a vadászati szezon elől. A túra legfőbb vonzereje a hagyomány – ez a legrégebbi magyar rendezvény. Emellett a Kinizsi mindig is jelentős próbatételt jelentett azoknak, aki első alkalommal vágnak neki. Sokan meg akarják tudni, hogy mennyit bírnak, és ez kiváló alkalmat ad erre.”

A túra első próbatétele a nevezés – több szempontból is.

Egyrészt a helyek gyorsan betelnek, így nagyon kell figyelni, mikortól lesz elérhető a webes űrlap, másrészt az indulás előfeltétele az orvosi igazolás.

„Az első alkalomtól kezdve mindig kérjük, igaz, már nem kötelező sportorvoshoz menni, elegendő a háziorvoshoz. A vizsgálatot nem érdemes elcsalni, már csak azért sem, mert legalább ketten ennek a szabálynak köszönhetik az életüket. Egyikük a nyolcvanas évek közepén ment orvoshoz, és haza sem engedték, még aznap éjjel megműtötték a szívét. Később, az egyik túrán találkoztam vele, sírva mondott köszönetet. A másik eset két éve történt, az illető felhívott, hogy köszöni szépen, az ő szívét a jövő héten műtik.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.