Az edzés újrakezdése hosszabb kihagyás után

Ha hetek, hónapok teltek el sport nélkül, akkor fokozatosan kell újra hozzászoktatni a testünket a terheléshez. Az edzés újrakezdése trükkjeit Czanik Krisztián személyi edző mondja el.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 10. 30. 15:06
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit tehet, aki már egy jó ideje teljesen elhanyagolta a testmozgást, de szeretne ismét belevágni a rendszeres edzésbe? Az edzés újrakezdése az edzésben – legyen szó akár az edzőtermi edzésről, akár a szabadtéri állóképességi sportokról – a fokozatosságon alapul, és nagyon oda kell figyelni a megfelelő regenerációra is – írja a diétaésfitnesz.hu.

Nézzünk néhány alapszabályt!

VISSZA A „RINGBE”!

Az edzés újrakezdése egy kicsit mindig nehéz, de meglesz az eredménye!

  • Az első néhány hétben végezzünk átmozgató jelleggel, minden izomra kiterjedő gyakorlatokat, a nagyobb izomcsoportoktól a kisebbek felé haladva!
  • Helyezzük előtérbe az olyan alapgyakorlatokat, mint például a guggolás, ahol több izom kapcsolódik be és vesz részt a gyakorlat végrehajtásában.
  • Figyeljünk a regenerációs, pihenőidőre is! Eleinte két egymást követő napon ne végezzünk edzésmunkát, mindig tartsunk legalább egy pihenőnapot!
  • Ha túlvagyunk az átmozgató időszakon, megoszthatjuk az izomcsoportokat különböző napokon, ezt hívjuk osztott edzésprogramnak, és ebben az esetben akár két-három edzésnapot is tarthatunk pihenőnap nélkül.
  • MOST KEZDJE EL ÚJRA!

    Ősszel sokan hajlamosabbak a búskomorságra, a mozgás pedig bizonyítottan képes megelőzni a depressziót, a lehangoltságot. Másrészt aki rendszeresen sportol, annak erősebb lesz az immunrendszere, így nagyobb eséllyel kerülheti el a megfázásos megbetegedéseket. Ráadásul ha a szabadban is sportolunk, akkor az újrakezdés az edzésben ilyenkor, ősszel talán a legszebb és legélvezetesebb: a túrázás, a (terep)futás – vagy a kettő ötvözete, a túrafutás – nemcsak a testet, de a lelket is feltölti a csodás színekben pompázó őszi természet!

    Korábbi cikkünkben megírtuk: A Nordic walking a kulcs a pozitív élettani hatások eléréséhez. A test izmainak közel 90 százalékát igénybe veszi, kortól és nemtől függetlenül bárki végezheti.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.