Nordic walking a kulcs a pozitív élettani hatások eléréséhez

A test izmainak közel 90 százalékát igénybe veszi, kortól és nemtől függetlenül bárki végezheti.

Forrás: MW2020. 10. 18. 17:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) októberben ismét megrendezte a Világ Gyalogló (Hó)Napot. Maga a kezdeményezés nem új keletű, hiszen az eseményt hivatalosan az 1992. június 7-i, Föld Konferenciát követően indították útjára. 2000 óta a világ minden kontinensén, már legalább 60 országban rendeztek és rendeznek gyaloglónapot, Magyarország 1999-ben lépett a rendező országok sorába. Az évek során több térségbeli település is csatlakozott a kezdeményezéshez, az arzenál pedig egyre több lehetőséggel bővül, lásd. nordic walking.

Az akció célja amellett, hogy felhívja a figyelmet annak egészségmegőrző hatására az, hogy az embereket ráébressze arra, hogy a gyaloglás élethosszig választható lehetősége önmagunk edzésének.

A rendszeres, mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert – erre pedig nagy szükségünk van az előttünk álló időszakban. A gyaloglás számos pozitív élettani hatással rendelkezik, a többi között hatékony zsírégető, remekül edzi a szív- és érrendszert, a tüdőt, javítja a tüdőkapacitást, ezáltal növeli az állóképességet

Fotó: YouTube

Nordic walking

A Nordic Walking a gyaloglás egy speciális változata, karbon alapanyagú botokkal a szabad levegőn történő gyaloglás. Sokszínű, változatos mozgásforma, hiszen minden évszakban, csoportosan és egyedül, változó intenzitással, sík terepen vagy hegyvidéken egyaránt gyakorolható. Finnországban a ’30-as években terjedt el a profi sífutók körében. Nyáron botos gyaloglást végeztek erőnléti edzésként, így hó nélkül is képesek voltak a technika, koordináció és a kondíció gyakorlására, fejlesztésére.

– Mindenkinek csak ajánlani tudom a Nordic walking nevű sportot, hiszen pozitív élettani hatásai vannak. A test izmainak közel 90 százalékát igénybe veszi ez a mozgásforma, kortól és nemtől függetlenül bárki végezheti, több csoportban zajlik a tréning, mindenki a saját edzettségi állapotához mért tempóban tud haladni a szabad levegőn – állítja Sólyomvári Ágnes.

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhetik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.