Hogyan segíthetünk a fecskéken?

Ahol nincsenek pocsolyák, ott alakítsunk ki sárgyűjtő helyeket a fészeképítéshez – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál, a boon.hu.

Forrás: boon.hu - mediaworks2021. 05. 02. 9:54
null
Füstifecske Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezen indul az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füstifecskék költése idén tavasszal is. Az elhúzódó, hűvös idő miatt vonulásuk legalább két hetet csúszik, ráadásul a jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú településeken a mind gyakoribb aszályos tavaszokon, nyárelőkön szinte lehetetlen, hogy sarat találjanak, amivel tatarozhatnák, megépíthetnék fészkeiket.

Így készítsük el!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ezért azt javasolja, hogy a meglévő természetes és a kihelyezett mesterséges fészkek, fészektelepek közelében minél több helyen létesüljenek sárgyűjtő helyek. Ezeket április végétől legalább május végéig, folytatódó aszály esetén a másodköltés kezdetekor, június végétől néhány újabb hétig érdemes működtetni.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha kis forgalmú utak földes padkáján vagy gyártelepek udvarán asztalnyi területet jól beiszapolunk, addig locsoljuk a vizet, amíg a talaj többet már nem tud beszívni.

Ezt követően már csak annyi a dolgunk, hogy az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően néhány naponta újra locsoljuk a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt. Ilyen sárgyűjtőt a kertben is létesíthetünk, de ha nem szeretnénk tönkretenni a gyepet, alkalmazhatunk tálcás sárgyűjtő helyet is, mellyel erkélyen, tornácon is próbálkozhatunk, adnak tanácsot a természetvédők.

Tovább rontunk a madarak helyzetén a túlzott szúnyogirtással – Somoskői Péter

– Hazánkban, de Európában és világviszonylatban is alaposan lecsökkent a fecskék száma az utóbbi évtizedben – jelezte lapunknak Somoskői Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának alelnöke.

Nem könnyű a füstifecskék élete – segítsünk nekik, ahogy tudunk!
Fotó: unsplash

Hálóval, puskával

– Ennek több oka van, de meglátásom szerint a legelső ezek közül a táplálékhiány. Csökkent az állattartás, ma már falun is városi életmódot folytatnak az emberek, ennek következtében kevesebb a rovar, a fecskék pedig nem találnak eleséget. A másik ok a szélsőséges időjárás. Nyáron is meglephet bennünket egy-két hetes hűvös időszak, amikor nem repülnek a rovarok, így a fecskék nem tudnak táplálkozni, legyengülnek és elpusztulnak.

Az is komoly probléma, hogy Afrika északi partjainál 100 kilométer hosszan hálókat feszítenek ki, amikkel fecskéket fognak, hogy aztán a fazékban vagy a serpenyőben végezzék.

A dél-európai államokban pedig hobbiból lövöldözik a madarakat, Olaszországban, Máltán és Krétán is, mondván, náluk ez évszázados hagyomány. Már Herman Ottó is arról írt a Madarak hasznáról és káráról című könyvében, hogy fel kellene lépni a madarak hobbiból történő lövöldözése ellen. És ha mindezt megúszta szegény fecske, átrepülte a tengert, idejön hozzánk, itt meg nincs mit ennie. Tovább rontunk a helyzeten a túlzott szúnyogirtással.

Én sem szeretem a szúnyogokat, de ha sterilizáljuk a környezetünket, akkor ne csodálkozzunk, hogy nincsenek fecskék – figyelmeztetett a természetvédő. Hozzátette, a sárgyűjtő helyek kialakítása nagyon hasznos, hiszen nem mindegy, hogy a madár a közelből vagy akár egy kilométerről hordja a sarat a fészkéhez.

Egyszerre ugyanis csak egy borsónyi sárdarab fér el a csőrében. Segíthetünk a műfészkekkel is, de főleg azon falvak lakói tehetnek sokat a fecskékért, amelyek élővizek környékén fekszenek, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet közelében például. Itt ugyanis vannak nádasok és elég szúnyog a molnár- és füstifecskék számára is.

Éhen is pusztulhat

– A szúnyogirtás jó az embereknek, de mégsem jó, ha kényünk-kedvünk szerint alakítjuk a természetet. A fecske ugyanis repülő rovarokkal táplálkozik, és ha az nincs, akkor éhen pusztul – tette hozzá a Somoskői Péter.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.