A japán kenyér elkészítésének módja kissé szokatlannak tűnhet, ugyanakkor ez a módszer és az összetevők kombinációja az, ami olyan könnyűvé és puhává teszi ezt a kenyeret.
A tej fontos része a folyamatnak, nemcsak a kenyér ízéhez, hanem az állagához is hozzájárul.
A légies, rugalmas japán tejkenyér
Fotó: YouTube
Mielőtt azonban hozzáfogunk a kenyérhez, megtanulunk tangzhongot készíteni. A tangzhong fontos része ennek a receptnek.
Izgalmas lesz!
Japán tejkenyér
A tangzhong hozzávalói:
- 25 g liszt
- 6 evőkanál víz
Hozzávalók a kenyérhez:
- 300 g kenyérliszt
- 2 teáskanál gyors élesztő
- 120 ml langyos tej
- 30 g sózatlan vaj
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás + 1 megkenni a tetejét
Elkészítés:
- Tegyük a lisztet és a vizet egy serpenyőbe a tangzhong elkészítéséhez.
- Keverjük csomómentesre, csak utána kezdjük el melegíteni.
- A lisztpépet alacsony lángon, óvatosan melegítsük, amíg keverés közben besűrűsödik.
- Tegyük félre, majd hagyjuk kihűlni.
- A kenyér összetevőit, a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a tojást, az olvasztott vajat és a tejet tegyük egy tálba.
- Adjuk hozzá a tangzhongot, majd óvatosan dolgozzuk és gyúrjuk össze.
- Adjunk még hozzá egy kis lisztet, ha szükséges.
- Tegyük egy olajjal kikent tálba, majd hagyjuk egy órát pihenni.
- Amint letelt az idő, vágjuk három részre a tésztát.
- Egyesével kezdjük el kinyújtani, majd vízszintesen hajtsuk be a bal oldalát, rá a jobb oldalát, aztán függőlegesen tekerjük fel.
- Tegyünk így a maradék két tésztával is, így kapunk buktaszerű formákat.
- Tegyük őket egymás mellé egy kenyérformába (22×12 centiméter legalább), kenjük meg tojással, majd süssük 175 fokra előmelegített sütőben 30 percig.
Az eredeti cikket ITT érheti el.