Mennyit vizet igyunk hőségriadó alatt?

Napi vízfogyasztásunk a rekkenő kánikulában különleges jelentőséggel bír. Életmentő lehet a nálunk lévő víz, külső és belső használatra egyaránt. Pár tenyérnyit a tarkóra, fejre löttyintve lehűl a koponyacsont, felfrissül az agy. Az is fontos, hogy a szervezet vízháztartását egyensúlyban tartva elég folyadékot fogyasszunk. Eleget, de ne sokat, mert nemcsak a folyadékhiány, hanem a túlzott vízfogyasztás is veszélyes lehet – olvasható a Gyógyzóna oldalán.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 07. 12. 18:24
null
Illusztráció Forrás: pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napi vízfogyasztásunkra nem csak a nagy melegben kell odafigyelnünk, hiszen a test minden sejtjének vízre van szüksége a működéshez. A megfelelő folyadékbevitel segít a hőháztartásunk szabályozásában. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) szerint az egészségünk megőrzésében is nagy segítségünkre van.

Az EFSA – mérsékelt aktivitás és mérsékelt külső hőmérséklet esetén – nőknek két liter, férfiaknak 2,5 liter napi folyadék elfogyasztását ajánlja.

Kánikulában ezt a mennyiséget növelni kell, különös tekintettel az ásványi anyagok pótlására.

Illusztráció
Fotó: Pixabay

Túl kevés, túl sok

A dehidratáltság, azaz a szervezet kiszáradása folyadékhiány esetén lép fel, akkor, ha napi vízfogyasztásunk nagyban eltér az ajánlott mennyiségtől. Tünetei a szomjúság, a fejfájás, a koncentrációzavar és a bőrszárazság. Akár szédüléshez, ájuláshoz is vezethet, ha nem iszunk eleget, vagy ha a hőség okozta verejtékezés következtében több folyadékot veszít a szervezetünk, mint amennyit beviszünk.

A napszúráshoz és a kiszáradáshoz hasonlóan kellemetlen mellékhatásokkal járhat ennek ellenkezője, a túlhidratáltság, a hyponatraemia is. Felismerését nehezíti, hogy az elsőként a dehidratáltsághoz hasonló tünetek jelentkeznek, úgy mint a fejfájás, a csökkent étvágy, a hányinger, a romló tudatállapot. Ez sokakat arra késztethet, hogy még többet igyanak. Ezzel pedig csak tovább romolhat a helyzet.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.