időjárás 17°C Vendel 2021. October 20.
logo

Mennyit vizet igyunk hőségriadó alatt?

Forrás: gyogyzona.hu
2021.07.12. 18:24
Mennyit vizet igyunk hőségriadó alatt?

Napi vízfogyasztásunk a rekkenő kánikulában különleges jelentőséggel bír. Életmentő lehet a nálunk lévő víz, külső és belső használatra egyaránt. Pár tenyérnyit a tarkóra, fejre löttyintve lehűl a koponyacsont, felfrissül az agy. Az is fontos, hogy a szervezet vízháztartását egyensúlyban tartva elég folyadékot fogyasszunk. Eleget, de ne sokat, mert nemcsak a folyadékhiány, hanem a túlzott vízfogyasztás is veszélyes lehet – olvasható a Gyógyzóna oldalán.

Napi vízfogyasztásunkra nem csak a nagy melegben kell odafigyelnünk, hiszen a test minden sejtjének vízre van szüksége a működéshez. A megfelelő folyadékbevitel segít a hőháztartásunk szabályozásában. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) szerint az egészségünk megőrzésében is nagy segítségünkre van.

Az EFSA – mérsékelt aktivitás és mérsékelt külső hőmérséklet esetén – nőknek két liter, férfiaknak 2,5 liter napi folyadék elfogyasztását ajánlja.

Kánikulában ezt a mennyiséget növelni kell, különös tekintettel az ásványi anyagok pótlására.

Illusztráció
Fotó: Pixabay

Túl kevés, túl sok

A dehidratáltság, azaz a szervezet kiszáradása folyadékhiány esetén lép fel, akkor, ha napi vízfogyasztásunk nagyban eltér az ajánlott mennyiségtől. Tünetei a szomjúság, a fejfájás, a koncentrációzavar és a bőrszárazság. Akár szédüléshez, ájuláshoz is vezethet, ha nem iszunk eleget, vagy ha a hőség okozta verejtékezés következtében több folyadékot veszít a szervezetünk, mint amennyit beviszünk.

A napszúráshoz és a kiszáradáshoz hasonlóan kellemetlen mellékhatásokkal járhat ennek ellenkezője, a túlhidratáltság, a hyponatraemia is. Felismerését nehezíti, hogy az elsőként a dehidratáltsághoz hasonló tünetek jelentkeznek, úgy mint a fejfájás, a csökkent étvágy, a hányinger, a romló tudatállapot. Ez sokakat arra késztethet, hogy még többet igyanak. Ezzel pedig csak tovább romolhat a helyzet.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Ezek is érdekelhetik