Okosnyakörvet fejlesztett kutyáknak egy dél-koreai vállalkozás

A nyakörv 90 százalékos pontossággal ismeri fel a kutya érzelmi állapotát.

Forrás: MTI2021. 01. 14. 8:54
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan okosnyakörvet fejlesztett ki egy dél-koreai startup cég, amely képes felismerni a kutya öt érzelmi állapotát az állat ugatása alapján hangfelismerő technológia segítségével.

A Petpuls nyakörv egy okostelefonos alkalmazáson keresztül tájékoztatja a kutya gazdáját arról, hogy az állat boldog, nyugodt, izgatott, mérges vagy szomorú. A nyakörv követi a kutya fizikai aktivitását és figyeli pihenését is.

„Ez a nyakörv hangot ad a kutyának, amelyet az ember képes megérteni” – magyarázta a találmányt Andrew Gil, a Petpuls Lab globális markeringigazgatója.

A vállalkozás 2017-ben kezdte el a különböző kutyaugatások gyűjtését, hogy elemezze belőlük a kutyák érzelmi állapotát. Három évvel később elkészítették az 50 kutyafajta tízezer ugatásmintájából álló adatbázison alapuló saját algoritmusukat.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

A nyakörv 90 százalékos pontossággal ismeri fel a kutya érzelmi állapotát – állítja az eszközt tesztelő Szöuli Nemzeti Egyetem. Az eszköz a vállalkozás szerint a maga nemében az első, amely a mesterséges intelligencia hangfelismerő technológiáján alapul.

A Petpuls Lab októberben kezdte a nyakörv online árusítását 99 dolláros (29 ezer forintos) áron.

A globális kutyapopuláció tavaly 18 százalékkal nőtt és elérte a 489 millió példányt.

„Egyre többen fogadnak örökbe kutyát, de sajnos előfordul, hogy megválnak tőlük, mert nem értik meg az állatot. A Petpulsnak fontos szerepe lehet a pandémia alatt, mert segíthet abban, hogy a tulajdonosok megértsék a kutyák érzését és növelje a kötődésüket” – hangsúlyozta Gil.

A műszálas ruhák szennyezik az északi-sarkvidék vizét

Mikroműanyag szálakkal szennyezett az északi-sarkvidék egésze – állapították meg a kutatók, akik szerint a mikroszálak valószínűleg az európai és észak-amerikai háztartásokban kimosott műszálas ruhákból származnak.

A témában született eddigi legátfogóbb tanulmány késztői az északi sarkvidékről származó 97 vízmintából 96-ban kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A megvizsgált mikroműanyagok több mint 92 százaléka mikroszál volt, ezen belül 73 százalék poliészter szál, amely méretében és színében is megegyezett a ruhagyártásban használttal.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.