Olimpikon lett a leukémiát legyőző úszónő

Alig két évvel azt követően, hogy daganatos megbetegedést diagnosztizáltak Ikee Rikakónál, a japán sportoló beúszta magát hazája vegyes váltójába, így a nyáron szerepelhet a tokiói olimpián – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 08. 11:15
Ikee Rikako
Jakarta, 2018. augusztus 24. A 18 éves japán Ikee Rikako, miután gyõzött a jakartai Ázsiai Játékok nõi 50 méteres gyorsúszásában 2018. augusztus 24-én. Ikee hat arany- és két ezüstérmet nyert. (MTI/EPA/Christian Bruna) Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés szebb, a sporthoz kötődő történetet hallhattunk mostanság, mint a 20 éves japán úszó, Ikee Rikako „sztorija”. Az ötszörös junior-világbajnok, a felnőttek között hatszoros Ázsia-bajnok és a 2016-os rövid pályás világbajnokságon három bronzérmet szerző sportoló kálváriája 2019-ben kezdődött, amikor egy ausztráliai edzőtáborban rosszul érezte magát. A kivizsgálásokra hazautazott, majd kiderült, leukémiás, és innentől kezdve a versenysporthoz kapcsolódó álmok és a korábbi célok mind egyetlen törekvés mögé sorolódtak: hogy meggyógyuljon.

A japán Ikee Rikako rajtol a női 50 méteres gyorsúszás előfutamában a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Noha igyekezett pozitív maradni, a gyógyszerek és a mellékhatások miatt hamarosan kétségbeesett.

Enni sem kívánt, úgy érezte, meg akar halni, később úgy fogalmazott: csoda, hogy él. Tíz hónapot töltött kórházban, decemberben hagyhatta el. Márciusban arról számoltak be a hírportálok, hogy a betegség diagnosztizálása óta először edzhetett medencében, 406 napot követően kapott engedélyt az orvosaitól. A jövőjéről nyilatkozva a 2024-es párizsi olimpiai szereplést célozta meg, ám a reméltnél sokkal gyorsabban nyerte vissza az erejét…

A 18 éves japán Ikee Rikako, miután győzött a jakartai Ázsiai Játékok női 50 méteres gyorsúszásában 2018. augusztus 24-én. Ikee hat arany- és két ezüstérmet nyert. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Így jutottunk el a múlt héten rendezett japán bajnokságig, amelyen 57.77-tel győzött 100 méter pillangón. Ez kevés ahhoz, hogy egyéniben indulhasson a tokiói olimpián, ahhoz viszont elég, hogy

tagja legyen a 4×100 méteres vegyes váltónak.

„Nem hittem volna, hogy képes lehetek megnyerni a száz métert. Az öt évvel ezelőtti selejtezőhöz képest kevésbé voltam magabiztos, azt hittem, csak a távolabbi jövőben győzhetek – nyilatkozta könnyek között a japantimes.co.jp-nek. –

Viszont azért edzettem, hogy nyerjek, és azt mondtam magamnak: »visszatértem «.”

Az Olympic Channelnek így fogalmazott:

„Nem is tudom, hogy írjam le, mit érzek. Abban a pillanatban minden eszembe jutott, amin keresztül kellett mennem, hogy eljussak idáig.

Nem számít, mennyire bizonytalan vagy nehéz a helyzet, ha keményen dolgozol, elnyered a jutalmad. Végül úgy kezdtem neki a versenynek, hogy itthon vagyok, ide tartozom.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.